»Zeleno svjetlo« za legalizaciju marihuane

marihuanaZAGREB | Hrvatski građani već u ljeto 2015. godine mogli bi da dobiju „zeleno svjetlo“ za legalno korištenje marihuane u medicinske svrhe.
Ministar zdravlja Siniša Varga imenovao je Komisiju za analizu i preporuke primjene indijske konoplje u medicinske svrhe, a procjene su da bi to tijelo posao stručne procjene moglo obaviti u narednih šest mjeseci.
Zadatak Komisije je da istraži mogućnosti primjene kanabisa kod oboljelih od raka, multipla skleroze i drugih teških bolesti kod kojih takva terapija može pomoći u liječenju i ublažavanju simptoma bolesti.
Stručnjaci će se izjasniti o tome da li troškove takve terapije treba da snosi obavezno zdravstveno osiguranje ili pacijenti sami, kao u Sloveniji, piše „Novi list“.
Za predsjednika Komisije imenovan je Ognjen Brborović sa Medicinskog fakulteta u Zagrebu koji ne sumnja da će kanabis dobiti „zeleno svjetlo“ za primjenu u medicinske svrhe.
„U državi u kojoj 60 odsto studenata medicine izjavljuje da je probalo `travu`, mogućnost da sin od umirućeg oca uzme gram marihuane kupljene u apoteci zaista ne predstavlja neku opasnost“, ističe Brborović.
Srna