Жељезнице остале без ИСО стандарда

БАЊАЛУКА │ Како ће уговор о Транспортној заједници утицати на рад Жељезница Српске – питају се у синдикату. Али то им није једина брига,ј ер их тренутно највише забрињава што је предузеће остало без ИСО стандарда 9001.

Из Министарства саобраћаја Републике Срспске поручују да радна мјеста нису угрожена и да радионице настављају да раде.

Бојимо се да ће радионице бити затворене, а радна мјеста угрожена, кажу у синдикату. Мучи их какав квалитет, без сертификата ИСО 9001, могу гарантовати.

Борис Шукало, потпредсједник Самосталног синдиката саобраћаја и транспортне дјелатности Жељезница Српске, у невјерици је због тога што те изузетно опремљене радионице и оспособљени радници не би могли да обављају послове и за трећа лица, а могли би да поправљају и друга превозна средства.

У Министарству тврде да ИСО стандард нема никакве везе са радом радионица, како су објавили поједини медији. Да се ИСО сертификација не обнавља одлучила је Управа, због ситуације у предузећу, каже министар. Сертификација која се односи на производњу није упитна.

– Сертификацију за ту производњу у радионицама даје Министарство саобраћаја и веза и даје Регулаторни одбор надлежан за Жељезнице. То нема никакве везе са овим ИСО 9001 – поручио је министар.

Трнинић каже да пласирање дезинформација има политичку позадину. Подсјећа да су Жељезнице у фази реструктурирања, али да ће обавезе према радницима бити измирене.

– Уз помоћ Свјетске банке биће измирене све обавезе за протекли период – и топли оброк, и превоз. Жељезнице иду у добром правцу, само у посљедњих годину дана смањен је број запослених за 270 – каже министар.

Захтјев Управе Жељезница за повећање плата руководиоцима, Влада није прихватила. Међутим, у синдикату тврде да постоје нови захтјеви. Из Управе Жељезница данас без одговора.

– Управа је покушала прије неки дан да у колективни уговор са три репрезентативна синдиката укаклкулише себе, односно повећања, а на уштрб радника – каже Шукало.

Док из синдиката за понедјељак најављују још један штрајк глађу, министар апелује на раднике да не насједају на позиве оних, који Жељезницама „не желе добро“.

РТРС