Земан: Ово је моја посљедња политичка побједа

ПРАГ │ Досадашњи предсједник Чешке Милош Земан који је јуче освојио је нови петогодишњи мандат рекао је да је ово његова „посљедња политичка побједа“.

Обраћајући се присталицама Земан је обећао да ће „радити као и до сада“.

– Ово је моја посљедња политичка побједа, неће бити политичких пораза – рекао је Земан, преноси Ројтерс.

Након пребројаних резултата из 98,74 одсто изборних јединица, Земан (73) у вођству са 51,64 освојених гласова, док бивши предсједник Академије наука Чешке Драхош (68) има 48,35 одсто гласова.

Драхош признао је пораз и честитао Земану али је најавио да планира да остане у политици, али није изнио детаље.

– Није готово – рекао је Драхош.

Земан се залаже за ближе односе са Русијом и Кином док је Драхош наклоњен ЕУ.

Ројтерс је раније објавио да многи на ове изборе гледају као на референдум на којем се грађани изјашњавају о актуелном предсједнику Земану, бившем премијеру лијевог центра који је направио оштар заокрет ка десно.

Земан је, у првом кругу гласања прије двије недеље, освојио највише гласова од укупно девет предсједничких кандидата, али ипак недовољно да би избјегао други круг, подсјетила је агенција АП.

Земан је освојио 38,6 одсто, а Драхош 26,6 одсто гласова у трци за предсједника земље, који током петогодишњег мандата има претежно церемонијалну улогу.

Према Уставу Чешке, предсједник бира премијера послије општих избора.

Чешка влада предвођена Андрејем Бабишем поднијела је оставку у сриједу пошто јој је изгласано неповјерење, али је Земан одмах затражио од Бабиша да опет покуша да формира владу.

Земан је изјавио да чак и ако изгуби на изборима, он ће Бабиша поставити на мјесто премијера прије него што му истекне предсједнички мандат, 8. марта.

Извор: Танјуг