Земан пред новинарима запалио велике црвене гаће

Чешки председник Милош Земан сазвао је конференцију за медије, али новинарима није било речено поводом чега – када су дошли, председник Земан је пред представницима медија спалио велике црвене гаће, које имају необичан историјат.

Наиме, три мушкарца обучена као димњачари попела су се у септембру 2015. године на врх цешке председничке палате те су заменили државну заставу великим црвеним гаћама дугим један метар.

Гаће су израдили чланови уметничког колектива Зтоховен, а ову подвалу са заменом заставе су извели јер су сматрали да се председник Милош Земан „не стиди ничега“.

Истини на вољу, Земан је само надгледао паљење гаћа. Сам чин су извела два ватрогасца уз помоћ дрва за огрев која су стајала у металној посуди округлог облика.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Земан: Срби још на Косову пољу бранили европске вредности

„Време гаћа у политици се завршило“, рекао је Земан те се извинио новинарима што од њих прави „мале идиоте“.

„Ви то не заслужујете“, рекао је Земан окупљеним представницима медија.

Иначе, тај пар црвених гаћа Земана прати већ неколико година.

Чланови колектива Зтоховен мајицама и беџевима су у јануару ове године настојали мотивисати Чехе да протестују против његове кандидатуре.

Према писању чешких медија, гаће је пре паљења купио за једну круну.

Земан је познат по својој популистичкој политици, а отворено се противи санкцијама које је Европска унија наметнула Русији и примању миграната, преноси Јутарњи лист.

Новинаре је знао да назове идиотима те је рекао да су многи политичари и новинари „мање паметни од обичних људи“.

Танјуг