Жене жртве породичног насиља уврштене у “Акциони план запошљавања за РС за 2018. годину”

ТРЕБИЊЕ I Влада Републике Српске уврстила је у “Акциони план запошљавања за Републику Српску за 2018. годину” жене – жртве породичног насиља као рањиву категорију, ово је потврдила Љиљана Чичковић, директор “Женског центра” Требиње на данашњој конференцији за новинаре.

“То је резултат дугогодишњег лобирања и рада наше организације у партнерству са фондацијом „Лара“ из Бијељине, а уз подршку шведске организације Квинна тилл Квинна”, истакла је она и објаснила да то значи да жене жртве породичног насиља уз потврду свог статуса жртве, који издаје надлежни Центар за социјални рад, могу конкурисати за посао на јавном позиву Завода за запошљавање РС за запошљавање и самозапошљавање.

Према њеним ријечима, Завод за запошљавање РС објавиће сљедеће седмице јавни позив за послодавце и жене жртве породичног насиља.

“Прошле године смо успјели да жене жртве породичног насиља уђу у програм самозапослења и било им је доступно да на основу бизнис плана повуку до 5.000 марака а ове године су ушле у ‘Акциони план запошљавања за Републику Српску за 2018. годину’ и то не само у дјелу самозапослења већ и упослења јер ће и послодавци моћи да искористе средства које је Влада намјенила за ову категорију”, навела је Чичковић.

Она је позвала све жене, жртве породичног насиља, које задовољавају статус жртве уз потврду коју издаје Центар за Социјални рад, да прате сајт Завода за запошљавање РС како би на вријеме могле реаговати и аплицирати за средства која је Влада РС намјенила за ову категорију.

“Конкурси обично трају до мјесец дана. Жена жртва породичног насиља стиче наведени статус уколико је дјело насиља у породици пријављено МУП-у као и да је дјело квалификовано од тужиоца као насиље у породици. Зато жртва треба са потребном документацијом да се пријави Заводу за запошљавање како би добила статус рањиве категорије“, каже Чичковић а и додаје:

“Такође позивам све послодавце да искористе ову могућност, да упосле ову категорију, јер послодавац преко средстава Владе такође има и корист за властито пословање“, закључила је Чичковић.

На конферецији је говорила и Добрила Ратковић испред Привредне коморе Требиње која је истакла да ће ова комора апсолутно подржати све новине и активности које уводи Влада РС.

С.П.