Златна медаља из Лондона за „Велику резерву“ винарије „Тврдош“

Херцеговина – највеће виногорје Српске, већ је у свјетским оквирима препозната као регион гдје настају врхунска вина. Потврда је стигла и са престижног свјетског такмичења из Лондона, и то златна медаља за вранац „Велика резерва“ винарије Тврдош. Успјех херецеговачких винара значајан је за развој винарства у Српској, и освајање свјетског тржишта.

Вранац „потекао“ од грођжа из требињског виногорја, на престижној свјетској винској смотри завриједио је најбоље оцјене критичара и судија, и то међу 16.900 вина. Ова златна медаља највећи је успјех досад за сва вина и винарије из Српске, и једино злато међу бх. винима на овогодишњем такмичењу.

„Ово је значајна награда не само за наш подрум него за цијелу Републику Српску, јер тиме показујемо да је ово мјесто у свјетским оквирима гдје могу да се направе свјетска вина врхунског квалитета“, изјавио је директор Винарије „Тврдош“ Тихомир Кудуз.

Потврде квалитета, попут ове, пресудне су за добро позиционирање Српске на свјетском тржишту. Врхунски квалитет вина и стална надградња винарства у Херецговини утемељени су на вишевјековној традицији и одличним природним условима за узгој различитих сорти винове лозе.

„постоји једна стара народна пјесма у којој се помиње манастир Тврдош. Њени стихови говоре да су манастирске избе биле испуњене вином што значи да се у том периоду производило вино овом манастиру и да традиција прављења вина сеже још из тог периода. Доказ за то је и овај очувани подрум у којем су, када је откривен, на зидовима пронађени остаци вина“, прича Кудуз.

Осим што требињски винари отврају врата свјетских тржишта, годинама уназад доприносе и развоју винског туризма. Само манастирске подруме у Тврдошу током љетне сезоне посјети око 250.000 туриста.

Уз златну медаљу из Лонодна су стигле и двије бронзе за вина „Вранац“ и „Хум“(Каберне Совињон). У наредном периоду у плану је проширење сортимента бијелих вина, a посебно мјесто свакако остаје за аутохтону херецговачку жилавка.

РТРС