Зора мобилише пореску за контрамитинг

3817723_1

БАЊАЛУКА │ Запослени у бањалучкој Подручној јединици Пореске управе Републике Српске данас су се уписивали на списак за долазак на митинг „Срцем за Српску“ који у суботу, 14. маја, организује СНСД у Бањалуци.

Обрасце за упис су радницима донијели шефови сектора, по налогу директорице Пореске управе, Зоре Видовић.

Како сазнаје Истинито, на овакве спискове уписују се радници свих подручних јединица Пореске управе, чиме потврђују да „добровољно“ долазе на митинг „подршке институцијама Српске“.

Један од службеника Пореске управе који се обратио редакцији Истинито и тражио да му се не објави име, рекао је да не намјерава доћи на митинг, али да се уписао на списак „да не би имао проблема на послу“.

Иначе, Пореска управа је право „сјемениште“ кадрова СНСД са подручја Српца и Лакташа, одакле долази и директорица Зора Видовић, чланица те странке. У ПУ Републике Српске је током посљедње три године незаконито и без конкурса примљен већи број радника, чији статус није ријешен. То је констатовано и у ревизорском извјештају.

Присилна мобилизација запослених проводи се и у зависним предузећима Електропривреде Републике Српске. У Електрокрајини, у којој је примљено око 50 радника само од почетка ове године, иако имају вишка запослених, такође се радници уписују „добровољно“ на списак за долазак на митинг на Тргу Крајине.

На друштвеним мрежама појавили су се позиви радницима Електродистрибуције за долазак аутобусима на митинг СНСД-а. Многи од радника који су „добровољно“ прихватили долазак на митинг подршке Додику и СНСД-у у суботу неће моћи да присуствују вјенчањима и свадбама своје родбине. Као што је познато, субота је традиционално дан за вјенчања.

Већ смо писали о притиску који директори основних и средњих школа врше на просвјетне раднике, од који се тражи да се обавезно одазову позиву на митинг, о чему је упознато и Министарство просвјете, али није реаговало.

Предсједник Гранског синдиката образовања науке и култруре РС Драган Гњатић данас није могао да потврди ни да демантује наводе о мобингу над запосленима у просвјети, али је осудио било какав вид присиле у вези са одласком на протесте 14. маја.

-Недопустиво је да неко врши притисак на раднике и на било који начин утиче на њихов избор када је ријеч о протестима. Постоје закони и ми у Синдикату смо их поштовали када смо организовали своје протесте против Закона о раду. Недопустива је било каква репресија према радницима, рекао је Гњатић.

Истинито