Жртве насиља у породици ускоро на сигурном

ТРЕБИЊЕ I Требиње ће у 2018. години добити прву сигурну кућу у Херцеговини, а објекат би требао бити смјештен у близини зграде Полицијске управе Требиње.

Ово је након данашњег састанка са потписницима споразума о сарадњи са Фондацијом „Женски центар“ Требиње потврдила извршна директорица Фондације Љиљана Чичковић.

Она је истакла да је Требиње прва локална заједница у РС у којој је градоначелник преузео обавезу да обезбиједи финансијска средства за сигурну кућу регионалног карактера.

„Жртве породичног насиља ће на овај начин имати пуну подршку, од смештаја, психосоцијалне до правне помоћи“, навела је Чићковић.

Она је додала да ће власник сигурне куће бити Град Требиње, а објектом ће располагати Центар за социјални рад.

Градоначелник Требиња Лука Петровић рекао је за Радио Требиње да ће се радити на затварању финансијске конструкције, како би се новац за изградњу сигурне куће у Требињу обезбиједио из различитих фондација и донаторских средстава.

Прича о градњи сигурне куће у Требињу траје већ 14 година, а за ове намјене „Женски центар“ има 75 хиљада КМ.

До сада је помињано више локација у Требињу и Берковићима.

Чичковићева је на данашњем састанку рекла и да су жртве породичног насиља ушле у приједлог акционог плана запошљавања у 2018. години, који Влада РС треба да усвоји, а што би овој категорији становништва дало прилику за бољи живот.

Она је подсјетила да ће „Хастор“ фондација и ове школске године додијелити стипендије дјеци школског узраста који су одлични ученици, а живе у лошим социо-економских условима.

Д.Ч.