Aktuelno

ŽRTVE RATA A HEROJI MIRA: Izložba fotografija LIČNO u Trebinju

TREBINJE │ U okviru šestog po redu godišnjeg skupa „Teologija u javnoj sferi“, večeras je u Kulturnom centru otvorena izložba 20 portreta žrtava rata i heroja mira “Lično”, autora Velije Hasanbegovića.

“Na fotografijama u crno-bijeloj boji su žrtve rata iz sva tri naroda, koje su preživjele golgote logora od 1992 – 1995. Ono što su oni preživjeli je dramatično i traumatično. Njihovi portreti pričaju o njihovoj boli dok su bili lišeni slobode. Kada sam završio seriju fotografija, postigao sam cilj da one pričaju priču – ali da imaju poruku za budućnost. Kada pogledate sve poruke ispod portreta, shvatićete da ne postoji mržnja ni osvetoljubivost. Poruke govore o suživotu i miru”, objasnio je Hasanbegović.

Janko Samouković, sada mirovni aktivista, bivši je logoraš logora Silos u Tarčinu.

“Strahote logora sam doživio, ali nećemo večeras o tome jer sam srećan da sam preživio.  Znam sve ove ljude sa portreta i njihove priče, ali nažalost u ovoj zemlji ima još mnogo neuslikanih portreta. U ovim licima možete vidjeti samo dobrotu i želju – da se ono što su preživjeli, i ja zajedno sa njima, nikada nikom ne ponovi”, kaže Samouković i dodaje da ova izložbe treba da bude poziv svima da gradimo mir.

Za Amira Omerspahića sjećanja na logor Šljivovica kod Užica su teška i bude bolne uspomene, ali kaže da mu se desila i dobra stvar – jer kada su ga zbog povreda prebacili u bolnicu, doktor koji ga je liječio ga je spasio. Nakon rata je postao mirovni aktivista.

“Ne smijemo mrziti jedan cijeli narod radi pojedinaca. Mladi treba da shvate da ne smiju imati predrasude jer je rat ono što samo donosi štetu i posljedice”, kaže on.

Da se prisjeti bolnih uspomena rata, teško je i Krešu Primorcu koji se 1993. godine, bježeći od saboraca koji su ga izdali i pokušali ubiti, krio u samostanu kod časnih sestara.

“Od svojih saboraca sam bio proglašen mrtvim, tako su javili mojoj obitelji koja je doživjela tada teške traume. Nakon rata sam se susretao sa raznim ljudima i slušao razne priče. Od zločina se treba distancirati da naša djeca ne bi prolazila ono kroz šta smo mi prolazili – jer u ratu nema pobjednika. Pobjednikom se može nazvati onaj ko čist obraz sačuva”, kazao je Primorac.

Izložba ovih fotografija je prvi put postavljena u martu, 2017. godine u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

S.P.