Звецкање оружјем: Пентагон за Москву спремио хумане атомске бомбе

222

ВАШИНГТОН │ Сједињене Државе су дале одобрење да почне припрема за производњу модернизоване нуклеарне бомбе Б61-12.

Серијска производња може почети већ 2020. године. Руски стручњаци сматрају да распоређивање тактичке авијације са таквим бомбама у Европи нарушава стабилност у свијету.

Они истичу и да ће она бити усмјерена „не само против Русије већ и против других америчких непријатеља“, као што су Кина, Сјеверна Кореја и Иран. Овај потез Американца експерти сматрају провокацијом и реалном пријетњом за глобалну безбједност.

У Кремљу се, међутим, уздржавају од коментара о овим намјерама Вашингтона. Портпарол руског предсједника Дмитриј Песков је, одговарајући на новинарско питање – да ли планови Вашингтона угрожавају паритет у тој сфери и да ли ће Русија реаговати на те планове САД – рекао да ће стручњаци (за нуклеарно оружје) убрзо оцјенити овај амерички потез.

У руском Министарству спољних послова подсјећају на ријечи руског предсједника Владимира Путина, који је раније рекао да Русија неће учествовати у новој трци у наоружању, али да ће Москва учинити све да осигура националну безбједност.

Америчка Национална управа за атомску безбедност (ННСА) званично је одобрила производњу модернизоване верзије главног термонуклеарног оружја стратешких снага САД — нуклеарне бомбе Б61, која је развијена још шездесетих година прошлог вијека.

Од тада је она неколико пута модификована. Посљедња модификација је почела 2012. и трајала је четири године, а биће прилагођена за стратешке бомбардере и за тактичку авијацију. Б61-12 замјениће нуклеарне бомбе 3, 4, 7. и 10. модификације.

Пентагон планира да прве Б61-12, које буду произведене 2020., постави у америчким базама у Европи. Вашингтон тврди да програм модернизације нуклеарних бомби не пријети нуклеарном паритету.

Американци наводе да ће им то омогућити да смање количину нуклеарних бомби размјештених у Европи, а такође да ће тиме смањити и број нуклеарних гравитационих бомби у свом нуклеарном арсеналу.

Према незваничним процјенама, у базама НАТО-а у Европи има око 180 бомби В61. Јесенас се говорило и о томе да САД планирају да размјесте 20 бомби Б61-12 у Њемачкој, у авио-бази Бјухел. Нове бомбе би могле бити размјештене и у неким другим европским земљама.

Директор департмана Министарства иностраних послова Русије за контролу наоружања Михаил Уљанов наводи да је ријеч о размјештању атомских бомби у пет земаља – Белгији, Њемачкој, Италији, Холандији и Турској.

“Колико ја схватам, ради се о преласку на нову фазу припрема за производњу тзв. унифициране нуклеарне бојеве главе, конструисане првенствено за размјештање на територији пет европских земаља, у циљу обнављања већ постојећих америчких нуклеарних арсенала који се тамо налазе“, рекао је Уљанов.

Он је додао да ће, према постојећим информацијама, „одређени број“ тих модернизованих бомби бити ускладиштен на територију САД „као залиха“.

Уљанов је упозорио да ћемо тек од 2020. године, када се ново оружје појави, осјетити негативне посљедице ове модернизације. Према његовим ријечима, у том смислу, постоје два аспекта – посебно војни и војно-политички. Како је навео, модернизација бомби ће довести до веће прецизности и мање снаге.

„Није случајно то што су поједини амерички стручњаци назвали нове бојеве главе више ’етичким‘, јер, како кажу, њихова примјена ће имати далеко мање хуманитарне посљедице. Али, то има и један негативан аспект: карактеристике таквог оружја ће још више повећати искушење да се употреби.То ће уједно значити и далеко нижи ’праг толеранције‘ примјене нуклеарног оружја. Не желим да ’пумпам‘ ситуацију, али имамо разлога да вјерујемо, да ће нове бомбе за Пентагон бити не само средство одвраћања од напада, него и средство за борбу ’на бојном пољу‘, јер његове карактеристике управо то показују. Надам са да грешим када је ово у питању“, рекао је Уљанов.

Што се тиче војно-политичког аспекта, то је, по мишљењу дипломате, обнова америчких нуклеарних арсенала у Европи и она као таква означава продужетак праксе „заједничких нуклеарних мисија“ при НАТО-у у оквиру којих се пилоти из земаља без нуклеарног оружја припремају за употребу америчког нуклеарног оружја.

„Те мисије су, по нашем мишљењу, грубо нарушавање духа и слова Уговора о неширењу нуклеарног оружја“, рекао је Уљанов. Он подсјећа да тај међународни уговор забрањује државама које посједују нуклеарно наоружање испоручивање истог, директно или индиректно, државама које не посједују нуклеарно наоружање, а такође, с друге стране, забрањује државама које не посједују нуклеарно наоружање примање истог.

„То су основне обавезе које грубо игноришу Американци и те натовске земље у Европи, које учествују у ’заједничким нуклеарним мисијама‘“, додао је Уљанов.

Неки руски аналитичари упозоравају да модернизација тактичког нуклеарног арсенала у Европи значи да ће атомско оружје бити размјештено у близини руских граница и да би га земље-чланице НАТО-а могле употребити против Русије у случају рата.

Руски војни експерти оцјењују да ће модернизација Б61-12 подстаћи трку у наоружању, а да одговор Москве на то могу бити нуклеарне главе за ракетне системе „Искандер“. Овај моћни оперативно-тактички ракетни систем намјењен је за уништавање надземних циљева далеко иза непријатељских линија. „Искандер“ је изузетно мобилан, тешко уочљив и спреман за паљбу у рекордно кратком времену.

(Спутњик)