Zvjerski napad: Očuh nam zapalio majku zbog ručka

20150123124447_285052
BEOGRAD l „Rade se s mamom stalno svađao zbog sitnica. Pre napada bio je besan, a ja nisam uspeo da ga smirim“, priča Aleksandar, sin Svjetlane Urošević (45) koju je zapalio muž Radan (52).
Svjetlanu je muž polio benzinom i zapalio u subotu, kada je i uhapšen. Na sreću, iako su njene povrede teške, život joj trenutno nije u opasnosti.
Ima opekotine trećeg stepena na 50 odsto kože i oporavlja se na Klinici za opekotine i rekonstruktivnu hirurgiju u Zvečanskoj ulici. Juče je i operisana.
Njeni sinovi iz prvog braka Aleksandar i Dejan neće moći da vide majku još mjesec dana.
„Lekari su rekli da moramo da sačekamo da prođe oporavak. Mnogo nam nedostaje“, tihim glasom priča Aleksandar (24).
Mlađi brat Dejan (20) je na dan napada vidio majku u Urgentnom centru.
„Bio sam na poslu kada su me nazvali drugari i rekli šta se dogodilo. Dojurio sam odmah do zgrade, a onda pravo u Urgentni centar. Mama mi je nešto rekla, ali nisam je ništa razumeo“, priča Dejan za Blic.
Dok braća stoje ispred zgrade u Ulici Svetog Serafina Sarovskog 3 u Batajnici, gdje je Radan zapalio Svjetlanu, Aleksandar se sjeća šta je prethodilo očuhovom napadu.
Kraj njih je i komšija Milan Dobrić, koji je utrčao u stan i spasao Svjetlanu.
„Toga dana sam sa devojkom bio u Donjem Milanovcu kod babe i dede. Dejan je radio noćnu smenu. Očuh Rade me je ceo dan zvao na mobilni telefon. Poslednji put smo se čuli oko 16 sati. Molio sam ga da se smiri i da sačeka da se vratim. Sve vreme sam ga smirivao. U ponoć me je, međutim, pozvao Radetov brat i rekao mi šta se dogodilo, a da je očuh otišao da se ubije. Prvim autobusom došao sam u Beograd“, kaže Aleksandar, koji je sa djevojkom i bratom donedavno živio sa majkom i očuhom u iznajmljenom stanu.
Aleksandar ističe da je bio u šoku.
„Rade je po ceo dan znao da prigovara majci ako nešto ne uradi u kući. Bio je sitničav, pa sam mislio da će se i u subotu sve završiti na svađi oko ručka i kućnih sitnica. Pio je alkohol svakog dana. Znao je i po mesec dana da ništa ne radi već da samo pije. To je i mamu najviše nerviralo. Oni su poslednje dve godine živeli u njegovom stanu kod Osnovne škole “Branko Radičević” u Batajnici. Brat i ja smo iznajmljivali stan, ovaj u kojem nam je zapalio majku. Inače, za četiri godine, koliko su zajedno, nikad se nisu tukli. Do sada su se rastajali i mirili tri puta“, ističe stariji sin koji se sa bratom i mamom preselio u Beograd prije dve godine.
U stanu na drugom spratu, gdje se dogodio zvjerski napad, izgorile su sve stvari. „Brat i ja smo se preselili kod drugara. Prijatelji su uz nas, a zovu nas i nepoznati ljudi i nude pomoć. Sada nam je bitno samo da se mama što pre oporavi“, kaže Aleksandar, čiji je otac poginuo još prije 20 godina.
Preživio mačor
„Iako je u stanu praktično sve uništeno, požar je preživeo samo naš mačor Micko. Trenutno je kod druga u komšiluku“, malo se i nasmijao Aleksandar.