Zavičajni skup Nevesinjaca u Beogradu

SAMSUNG CAMERA PICTURES
BEOGRAD l U beogradskom Centru Sava sinoć je održano tradicionalno godišnje okuplјanje Nevesinjaca koji žive u Srbiji. Skup, pod jednostavnim imenom “Nevesinjsko sijelo“, organizuje Udruženje Nevesinjaca u Beogradu, već šestu godinu zaredom. Sijelo je kruna godišnjih aktivnosti Udruženja, a po broju prisutnih Nevesinjaca i njihovih prijatelјa očigledno je da ova manifestacija ima svoje opravdanje. U prilog tome govori sala restorana ispunjena do poslednjeg mjesta, vesela lica lјudi želјnih lijepog druženja i evociranja uspomena i običaja zavičaja, gosti pristigli iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske, pa čak i sa drugih kontinenata. Pored Nastića iz Bačke Palanke, Vukajlovića iz Subotice, Ristića i Milinića iz Novog Sada, Drvendžija i Čabrila iz Pančeva, Pašajlića iz Vršca, Šipovaca iz Valјeva, Samardžića iz Kruševca…, na Sijelo je došla porodica Zubac – Radmila, Ljubica i Sveto iz Švedske.
Kao i prethodnih godina, goste iz Nevesinja predvodio je načelnik opštine Momčilo Šilјegović sa saradnicima i omladinom iz Kulturno – umjetničkog društva “Nevesinje“, koji su svojom pjesmom i igrom ulјepšali veče. Bratsku opštinu Voždovac predstavio je predsjednik Aleksandar Savić, čiji su korjeni iz Krekova nevesinjskih.
Kulturno – zabavni program posvećen je značajnom jubileju, 140 godina od početka ustanka protiv turske okupacije 1875. godine, poznatijeg kao Nevesinjska puška. U tom dijelu programa učestvovala su renomirana glumačka imena, Ivana Žigon, Lepomir Ivković i Nebojša Kundačina, koji su sa voditelјskim parom, Snežanom Lukić i Milivojem Beštićem, te muškom i ženskom pjevačkom grupom iz Nevesinja i mladim guslarem Miroslavom Samardžićem kroz jedinstven scenski nastup predočili stanje u Nevesinju i Hercegovini u vrijeme ustanka. Izborom adekvatnih tekstova iz naučnih radova, rodolјubivih i pjesama uz gusle, sve propraćeno prikladnim pjevanjem gange i bećarca, prikazan je herojski podvig naših predaka, kao i tragičan ishod njihove pravedne borbe.
Scenu su ukrasili i portreti vođa ustanka, koje je na kamenim pločama sa visoravni Morine oslikala Bilјana Ristić. Nјen projekat je, pored ostalih, pordžalo Udruženje Nevesinjaca i Kancelarija za dijasporu Ministarstva spolјnih poslova Srbije sa značajnim novčanim prilogom.
U zabavnom dijelu večeri predstavili su se, aforizmima Mitar Đerić Laki i glumačkim bravurama Želјko Ninčić.
Pored njih, jedan od zanimlјivijih sadržaja večeri bio je natpjevavanje u kolu. Na Sijelo je došla grupa momaka sa Pala, koji su specifičnom pjesmom sa Romanije upotpunili ovo veče.
Organizator je pripremio i bogatu tombolu. Gusle su tradicionalno prva nagrada na tomboli i njih daruje Udruženje Nevesinjaca. Pored njih, opština Nevesinje poklonila je pršut i mješinu sira, a među ostalim su bile i turistička putovanja, umjetničke slike, knjige, fotoaparat i druge vrijedne nagrade.
Goste je zabavlјao provjereni orkestar “Anđin san“, a njima su se pridružili mladi nevesinjski pjevači Jelena Grubačić i Nikola Kovačević. Susret sa dragim licima, lijep lјudski razgovor, priče o događajima iz starih vremena, pjesma i igra, osnovne su karakteristike i ovog Nevesinjskog sijela. To su preporuke i za naredne godine, za sijela koja će organizovati naši mlađi naraštaji.
Radio Nevesinje