АД Kомунално: Набављени контејнери и возило за селективно прикупљање отпада

ТРЕБИЊЕ │ У оквиру пројекта „Селективним прикупљањем отпада до чистијег у уреднијег града“, АД Kомунално из Требиња је добило 200 контејнера и канти за селективно прикупљање отпада, као и специјализовано возило за прикупљање и одвоз отпада.

Kако је појаснио Недјељко Ламбета, директор АД Kомуналног, захваљујући Влади РС и Фонду за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС, ово предузеће је прошле године аплицирало на овај пројекат, у вриједности до 100.000 KМ.

 „Учешће Фонда било је 70, а комуналног предузећа 30 процената средстава. Ово је први корак ка селективном прикупљању и раздвајању отпада у Требињу, гдје ћемо прво контејнере поставити у центар града – за стакло и папир, док ће метални контејнери служити за прикупљање мјешовитог отпада“, казао је он.

Истовремено на градској депонији изградиће се дио за одвајање отпада, а план је да он након раздвајања и селектовања буде понуђен на тржишту.

„За ефикасно управљање отпадом изузетно је битно сакупљање, одвоз и одлагање свих врста градског отпада, одржавање хигијене јавних површина и развој система управљања отпадом. Циљ овог пројекта није само прикупљање корисног отпада, него и развијање еколошке свијести о потреби рециклаже“, рекао је Ламбета.

Ламбета је подсјетио да су у оквиру пројекта одржане и едукације становништва, нарочито најмлађих суграђана, о потреби селекције отпада, а одиграно је и 12 представа за најмлађе Требињце о значају разврставања отпада.

Он је најавио да ће АД Kомунално аплицирати и за нови пројекат, а циљ је инсталисање хале са пресом за отпад, а сав отпад који се не може разврстати да буде прерађен у хумус.

М.И.