Агенција за статистику БиХ данас објављује резултате пописа из 2013. године

765-430-d5b56708482313d2115a909dde79cd7e

 

САРАЈЕВО │ У Сарајеву је за данас најављено саопштавање коначних резултата пописа становништва у БиХ из 2013, од чега се оградила Народна скупштина Републике Српске, која је затражила повлачење одлуке о објављивању тих резултата, а Клуб Бошњака у Вијећу народа РС одлучио је да тим поводом покрене процедуру заштите виталног националног интереса.

Шеф Мисије ОСЦЕ у БиХ, амбасадор Џонатан Мур поручио је да ниједан резултат било каквог пописа становништва не може променити чињеницу да сви грађани БиХ имају иста права.

Мур је, поводом најављеног саопштавања резулата пописа становништва у писаној изјави достављеној медијима, поручио и да ниједан резултат било каквог пописа не може оправдати дискриминацију.

Из Агенције за статистику БиХ најављено је раније да ће у четвртак, 30. јуна, бити објављени коначни резултати Пописа становништва, домаћинстава и станова у тој држави.

Резултати ће, како су пренијели медији у БиХ, бити презентовани у хотелу Европа, а из Агенције поручују да је ријеч о важном догађају за све у БиХ с циљем информисања јавности.

„У складу са Законом о попису БиХ биће презентовани коначни резултати из свих области пописа за које су прикупљани подаци“, казала је Мирсада Адембеговић, савјетница за односе с јавношћу Агенције за статистику БиХ.

Народна скупштина Републике Српске одбацила је, међутим, одлуку о објави тих резултата.

На посебној седници, посланици су закључком обавезали Владу и друге ентитетске институције те представнике у институцијама Босне и Херцеговине да „активно користе сва правна, политичка и друга легална средства да би се незаконити јединствени програм обраде података пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. ставио ван снаге“.

Уколико директор Агенције за статистику Велимир Јукић до 25. јуна не повуче одлуку о јединственом програму обраде података пописа становништва, коју у РС сматрају незаконитом, НС РС обавезује ентитетску владу и Републички завод за статистику да повуку представнике из Централног пописног бироа те захтева да из овог бироа буду повучена и преостала два члана из реда српског народа.

Предсједник РС Милорад Додик рекао је раније да сматра да резултате пописа треба у потпуности одбацити.

Додик је поручио и да је спреман да прекине преговоре о било којем питању које се тиче БиХ док се не реши питање пописа.

Ситуација са резултатима је додатно искомпликована након што је Клуб Бошњака у Вијећу народа РС одлучио да покрене процедуру заштите виталног националног интереса на закључке Народне скупштине у вези са пописом становништва од 21. јуна.

Предсједник Клуба Бошњака Мујо Хаџиомеровић рекао је да је спорна сама улога закључака у смислу да немају никаквог утицаја на институције БиХ и сам попис, али и то што су закључци објављени у „Службеном гласнику Српске“ прије изјашњавања Вијећа народа, а касније, ипак, упућени том вијећу на разматрање.

„Народна скупштина је на неки начин постала генератор рушења и Устава и свих процедура које су прописане пословницима“, рекао је Хаџиомеровић новинарима након сједнице Клуба Бошњака.

Јукић је раније саопштио да је након након сједнице Централног пописног бироа БиХ од 18. маја саопштено да је усвојена методологија обраде података пописа становништва.

Попис становништва у БиХ спроведен је од 1. до 15 октобра 2013.

Први прелиминарни резултати пописа становништва у Босни и Херцеговини 2013. су објављени 5. новембра 2013.

Према тим одацима, у БиХ живи 3.791.662, 2.371.603 особе у ФБиХ, 1.326.991 у Републици Српској и у Дистрикту Брчко 93.028 особа.

Резултати по општинама и насељеним местима објављени су 6. децембра 2013. и у њима су изнесени подаци о броју становника по насељеним мјестима, броју домаћинстава и броју пописаних станова у свим општинама Босне и Херцеговине.

Прелиминарни резултати пописа подложни су променама током статистичке обраде података.

Крајњи рок за објаву коначних резултата пописа становништва 2013. је 1. јули ове године.

Агенције