Ахтисари има план и за Каталонију

Криза у Шпанији привукла је пажњу и финског преговарача Мартија Ахтисарија који је рјешавао статус Косова, пише “Политика“.

Како наводе, Ахтисари је на Нордијском савјету у Хелсинкију оцијенио да су Каталонци “направили глупост“ када су једнострано прогласили независност, али и да су Шпанци превише бурно реаговали.

Осим тога, он је позвао Мадрид да смијењеном каталонском лидеру Карлесу Пуђдемону дозволи да се врати и у учествује на изборима.

“Потребно је посредовање. Не знам да ли могу да се укључе ЕУ или УН, али не треба да дозволимо да се ситуација отме контроли“, навео је Ахтисари.

Ахтисари је бивши предсједник Финске и медијатор Уједињених нација. Нобелову награду за мир добио је 2008. године “за вишедеценијско ангажовање и посредовање у успостављању мира и рјешавању конфликата на више континената“.

Званични Мадрид је више пута одбијао позиве каталонских званичника за посредовањем Европске уније или неке друге земље, наводећи да је каталонска криза унутрашњи проблем Шпаније.

Иначе, шпански Национални суд саопштио је у петак да је судија издао европски налог за хапшење смијењеног каталонског лидера Карлеса Пуђдемона и четири министра.

Пуђдемон и његови сарадници се након проглашења независности Каталоније налазе у Белгији, а оптужени су за побуну, подстицање на побуну, злоупотребу јавних фондова и кршење повјерења.

Пуђемон је у Белгију отишао послеиј проглашења независности Каталоније, када је званични Мадрид активирао члан 155 Устава Шпаније којим је преузео надлежности каталонске владе, али није укинуо аутономију региона.

Српски званичници су након једностраног проглашења независности Каталоније више пута истицали да је тај случај исти као случај Косова, само што је међународна заједница тада стала уз Косово и подржала независност, а у случају Каталоније није. Независност Каталоније одбиле су све свјетске силе, као и Европска унија.

Б92