Алекса Турнић и Бојан Галић међу најбољим математичарима Српске

ТРЕБИЊЕ │ Алекса Турнић, ученик првог разреда Гимназије „Јован Дучић“, освојио је друго, а Бојан Галић, ученик четвртог разреда, треће мјесто на Републичком такмичењу из математике, које је одржано у Источном Сарајеву.

Турнић каже да се није баш припремао довољно за ово такмичење тако да се изненадио резултатом. Али за сљедеће такмичење, на које се преко овог резултата пласирао – математичку олимпијаду БиХ, која ће се одржати сљедећи викенд у Сарајеву – мораће много више да вјежба.

„Ту ће бити и велика конкуренција и није само таленат и памет довољна за добре резултате. Мораћу много више да вјежбам“, каже Алексић.

Предраг Милошевић, професор математике и информатике, поносно истиче да су ученици заиста талентовани, али и веома вриједни.

„Када имате ученике који воле да раде, који свакодневно вјежбају, онда професор ту служи само да припомогне. Професор са оваквим ученицима нема пуно посла. Ако има нејасноћа, они питају. Ми свакодневно комуницирамо и у школи и преко телефона и заиста сам задовољан. Због оваквих ученика, али свих оних који раде, исплати се трудити. Ова школа има веома вриједну дјецу“, прича Милошевић.

Професор Милошевић каже да је сљедећег викенда у исто вријеме и математичка олимпијада БиХ и републичко такмичење у информатици и програмирању.

„Бојан Галић се пласирао на оба и сад мора да бира на који ће да иде. И то је стварно незгодно. Ја не могу своје ученике да водим у исто вријеме на два мјеста па морам да замолим неког од колега да ме замијени. Веома груб превид и не могу да вјерујем да су овако нешто направили“, објашњава Милошевић.

Из генерације у генерацију, требињски гимназијалци постижу врхунске резултате.

„Сјећамо се Игора Уљаревића који је освојио свјетску олимпијаду. Био најбољи математичар у својој генерацији на свијету. Турнић и Галић су међу најбољима у РС и надамо се да ће бити добри и у БиХ, па да идемо даље на свјетску олимпијаду. Младим математичарима ова такмичења много значе јер на тај начин добијају проходност на све факултете без пријемних испита, њих сви знају, већ су уочени у математичким круговима. Галића чак и у информатичким. Можда је и бољи програмер него математичар“, закључује професор Милошевић.

С.П.