Амбасадор Холандије у БиХ: Ваша држава мора искористити предности ЕУ

ТРЕБИЊЕ │ БиХ је у средишту Европе и треба искористити предности Европске уније, попут слободне трговине, слободног кретања и могућности запослења у било којој земљи Уније.

Ово је данас у Требињу рекао амбасадор Холандије у БиХ Рино Каспар Вос, који је у оквиру пројекта „Питајте амбасадора“, средњошколце, студенте и чланове невладиног сектора упознао са предности прикључивања ЕУ.

Он је навео да за овај корак треба политичка воља и испуњавање одређених услова и напоменуо да има већ доста босанскохерцеговачких компанија које извозе у земље Уније.

„ЕУ је донијела мир и зато је важно да земље западног Балкана постану дио Уније“, истакао је холандски амбасадор.

Он је подсјетио и на предности које млади људи могу остварити студирајући у земљама ЕУ, кроз различите студентске програме, који им омогућавају путовања и боравке у преко три хиљаде европских градова.

Ања Грубачић, чланица Асоцијације средњошколаца БиХ, каже да би волела да студира у земљама ЕУ, док већина њених вршањака у Требињу, према информацијама које има, нису заинтересовани за школовање у иностранству.

„Ово предавање је значајно за младе да чују неке нове ствари око предности ЕУ са којима, можда, до сада, нису били упознати“, рекла је Грубачић.

Д.Ч.