Амерички бомбардери надлијећу Јужну Кореју у знак подршке

087165

СЕУЛ │ Два америчка бомбардера Б-1 надлетјела су Јужну Кореју у демонстрацији моћи и солидарности са Сеулом након нуклеарних проба које је Сјеверна Кореја извршила прошле недјеље.

САД су послале војне авионе из Гуама, што су и рање чиниле након већих провокација Сјеверне Кореје.

Бомбардери су у ниском лету прелетјели ваздухопловну базу Осан која је удаљена 77 километара од демилитаризоване зоне са Сјеверном Корејом и око 40 килиметара од Сеула, а пратили су их јужнокорејски и амерички ловци. Лет је био заказан за понедјељак али је због лоших услова у Гуаму одложен за данас.

Командант америчких трупа у Јужној Кореји генерал Винсент Брукс рекао је да је то „само један примјер војних способности и средстава које снажан савез (САД и Јужне Кореје) има на располагању.“

У међувремену, амерички изасланик за Сјеверну Кореју Сунг Ким тражи од Уједињених нација брз и снажан одговор Пјонгјангу, преноси Ројтерс.

Обраћајући се новинарима у Сеулу Сунг Ким је рекао и да Вашингтон остаје отворен за дијалог са Пјонгјангом о окончању нуклеарног наоружавања.

Он је међутим рекао да је намјера САД да „обезбједи најоштрију могућу резолуцију Савјета безбједности УН која би укључила нове санкције што је прије могуће“ и дода да ће Вашингтон радити са Кином, дипломатским савезником Пјонгјанга у отклањању пропуста у претходним резолуцијама.

Кина је јасно ставила до знања да разумије потребу нових санкција УН због посљедње нуклеарне пробе Сјеверне Кореје, рекао је Ким.

Кина и Русија, које се снажно противе одлуци САД и Јужне Кореје да поставе савремени противракетни систем у Јужној Кореји, досада нису показивале спремност да подрже даље санкције.

Амерички министар одбране Еш Картер осудио је у петак пету и највећу нуклеарну пробу Сјеверне Кореје и позвао Кину да изврши притисак на Пјонгјанг да уклони нуклеарно наоружање.

Он сматра да Кина, једини дипломатски савезник Сјеверне Кореје, има и дијели велику одговорност за овакав развој догађаја, те има одговорност и да то преокрене.

Сјеверна Кореја је 9. септембра извела своје најснажније тестирање нуклеарног оружја, које је изазвало експлозију снажнију од оне бомбе бачене на Хирошиму, а могућност те бојеве главе је и да се монтира на балистичке ракете.

Агенције