Амерички Сенат одобрио улазак Црне Горе у НАТО

ВАШИНГТОН │ Амерички Сенат ратификовао је Протокол о приступању Црне Горе у НАТО. Резолуција о чланству Црне Горе усвојена је огромном већином гласова сенатора из обје странке. Њих 97 се изјаснило „за“, док су само сенатори Ренд Пол и Мајк Ли били против, јављају „Вијести“.

„Сенат је готово једногласно послао јасну поруку да стоји чврсто уз Црну Гору, а против застрашивања од стране Кремља“, саопштила је за „Глас Америке“ демократска сенаторка Џин Шахин.

„Црногорско чланство у НАТО-у ће ојачати Алијансу и истовремено оснажити демократију и независност Црне Горе. Сједињене Државе су се увијек снажно залагале за слободу и демократију у Европи и Сенат је данас учврстио право Црне Горе на самоопредјељење„, нагласила је сенаторка из Њу Хемпшира.

За окончање процедуре ратификације Протокола у Сједињеним Државама потребан је потпис предсједника Доналда Трампа, чија је администрација претходних дана оцијенила да је чланство Црне Горе у НАТО-у од великог интереса за САД.

Сенатор Линдзи Грејем, републиканац из Јужне Каролине, након ратификације Протокола кратко је за „Глас Америке“ прокоментарисао исход гласања у Сенату: „Велики дан за Црну Гору и НАТО, лош за Русију“.

Сенатор Крис Марфи, демократа из Конектиката, рекао је да је увјерен да ће пријем Црне Горе да оснажи НАТО.

„Ријеч је о малој земљи са веома малом војском, која, међутим, заузима изузетно важну позицију у свијету“, рекао је Марфи и оцијенио да је Црна Гора спремна за чланство.

Он је додао да му је драго што је Сенат подржао проширење НАТО-а огромном већином.

„Улазак Црне Горе важан је и због даљег јачања стабилности Балкана, поготово ако се има у виду да Русија жели да дестабилизује тај регион, како би створила кризу у Европи и за НАТО“, навео је Марфи, додајући да су руски држављани учествовали у покушају државног преврата на дан парламентарних избора у Црној Гори.

„Наводна подршка Русије покушају пуча у Црној Гори не смије да буде награђена тако што ће НАТО да окрене леђа земљи која је показала толику храброст, супротстављајући се руској агресији“, рекао је републикански сенатор из Висконсина Рон Џонсон и додао да је Русија под Владимиром Путином све већа пријетња својим сусједима и свјетском миру.

„Док Русија наставља да својим потезима дестабилизују Европу и свијет, ми обавезно морамо да пошаљемо поруку снаге и одлучности, одобравањем чланства Црне Горе у НАТО“, поручио је својим колегама републикански сенатор.

Џонсон је оцијенио да ће црногорско чланство да оснажи стабилност у Европи и да је Црна Гора показала да је посвећена Алијанси, те да је спровела неопходне реформе.

Сенат је у понедјељак, огромном већином, усвојио процедуралну мјеру којом је расправа о црногорском чланству ограничена и сенаторима омогућено да се изјасне о протоколу.

Чланство Црне Горе у НАТО морају да одобре свих 28 чланица Алијансе. Након што предсједник САД Доналд Трамп стави потпис на ратификовани протокол о ширењу савеза, остаје да процедуру верификације окончају још институције у Шпанији и Холандији. Осталих 25 чланица је већ комплетирало тај процес.

Извор: Vijesti.me