Аналитичари и медији: Париз европски 11. септембар

pariz

ПАРИЗ, ЊУЈОРК │ Смртоносни терористички напади у Паризу изазвали су згражавање и солидарност са Француском грађана и влада широм свијета, а аналитичари и медији неке елементе напада упоређују са нападима на САД 11. септембра 2001.

Бивши агент ЦИА Џек Рајс сличност види у томе што су и један и други напад били усмјерени не само против људи, већ и на извјестан начин против „симбола“ Европе, односно САД, док су новинара „Монда“ на нападе у Њујорку подсјетиле слике људи који висе са прозора у покушају да побјегну.

По техници извођења, међутим, ови напади још више подсјећају на нападе у Мумбају 2008. године.

По броју жртава ови напади се могу повезати са терористичким нападом на позориште Дубровка у Москви 2002. године, у коме је убијено више од 130 цивила, терористичке нападе на возове у Мадриду 2004. године у којима је погинуо 191 цивил, талачку кризу у Бесламу са више од 340 мртвих и нападе на метро и аутобус у Лондону у којима је 2005. године погинуло 50 људи.

“Терористи су су одабрали Париз попут симболичних мета као што су биле куле близнакиње”, рекао је Рајс телевизији Раша тудеј.

Француска пријестоница је симбол евопског града као што су Свјетски трговински центар и његове куле биле симбол Њујорка, односно САД.

За разлику од напада 11. септембра, за које је тек накнадно утврђена одговорност Ал Каиде, одговорност за најгоре нападе у Француској у савременој историји одмах је преузела терористичка група Исламска држава ИС.

Рајс објашњава да је циљ терориста управо да руши симболе.

„Они неће успјети да униште западну хемисферу или дјелове Западне Европе, али могу да се побрину да њихови напади буду драматични и примијећени“.

По његовом мишљењу, Француска, међутим, не треба на драконски начин да одговори на терористичку пријетњу као што су учиниле САД послије 11. септембра.

“Одговор треба да буде прорачунат и разуман. Не смије бити драконскх напора да се уздрма свијет до сржи, јер се тиме потенцијално ствара још већа опасност и јачају они који подржавају ИС”, рекао је бивши амерички обавјештајац.

Напади у Паризу подсјећају и на терористички напад у Мумбају 2008. године, када су различите групе наоружаних људи пуцале на различитим локацијама у граду. То је брутално ефикасна форма тероризма, јер људи не знају гдје да иду, гдје је најбезбједније, наводи Рајс.

Аналитичар сматра да ИС овим настоји да прошири активност и покаже да може да изводи терористичке нападе на глобалном нивоу, будући да су они потенцијално и иза обарања руског авиона у Египту.

И један француски новинар који је забиљежио језиве снимке људи како бјеже из концертне дворане „Батаклан“ у Паризу, упоредио је масакр са терористичким нападима у САД 11. септембра 2001. године.
Новинар листа „Монд“ Данијел Сени направио је снимке са свог прозора који гледа на излаз у случају опасности дворане „Батаклан“.

“Сви су трчали у свим правцима, видио сам људе на земљи, крв… Схватио сам да је нешто озбиљно. Жена је висила са прозора на другом спрату „Батаклана“. Помислио сам на призоре 11. септембра”, рекао је он листу „Гардијан“.

У серији терористичких напада који су изведени у Паризу, најсмртноснији је био у дворани „Батаклан“, која има 1.500 мјеста.

На концерт америчке групе „Иглс оф дед метал“, који је распродат, упало је неколико наоружаних мушкараца, откривеног лица, и отворило ватру узвикујући „Алаху акбар“.

“Прво смо мислили да је то дио шоуа, али смо убрзо схватили”, изјавио је за АФП радио водитељ Пјер Јанасак.

Сличне реакције испуњене невјерицом биле су својевремено и у Њујорку и Вашингтону. Људима је требало времена да схвате да се то стварно догађа.

Опустјеле улице послије тога, тишина, предусретљивост и међусобна солидарност људи који су још у шоку због тога што се догодило, су свакако нешто што повезује људе у Паризу, Њујорку, Москви, Лондону, Мадриду и гдје год да су били мета терористичких и других напада.
Независне новине