Анђелковић : У изборној години биће интензивирани притисци на Српску

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић изјавио је да ће америчка „дубока држава“ и њени балкански пиони од Сарајева па надаље настојати ове године да интензивирају притиске на Републику Српску, поготово зато што је изборна година.

Анђелковић међутим сматра да ће опоненти Срба мало тога моћи да постигну ако са српске стране буде постојао минимум националног јединства о важним питањима за опстанак Републике Српске и српског народа и ако буде добра сарадња Београда и Бањалуке.

Он истиче да је кулминирање процеса промјена у Америци током ове године било од кључног значаја за положај српског народа.

Анђелковић наводи да није дошло до очекиване промјене америчке политике јер се амерички предсједник Доналд Трамп сукобио са такозваном „дубоком државом“, али је са друге стране Трамп у великој мјери допринио блокади тог система у коме су „у врху бирократије позиционирани представници старог, деценијама ствараног мундијалистичког, евроатлантског, анационалног система“.

„Америка је подељена изнутра. Она понекад делује опасно, али више није катализатор негативних процеса против Срба на Балкану. И даље представници америчке амбасаде и других структура које оличавају `дубоку државу` раде против нас, али више немају подршку самог америчког врха, па много мање тога могу да ураде негативног. Више дижу прашину, него што уистину изазивају ватре“, сматра Анђелковић.

Он каже да на Балкану почиње да се мијења геополитичка ситуација и да је, док је Америка све више паралисана, у региону све веће присуство Кине и Русије које изазивају геополитичке промјене ширих размјера, што се пројектује и на овај регион.

Анђелковић је увјерен да ће кроз неколико година наступити боља геополитичка клима за остварење легитимних интереса српског народа, као једног од ријетких историјских европских народа, коме је одузето све оно за шта су се многи, укључујући Србе, изборили током Првог и Другог свјетског рата.

„Ако рационално будемо поступали и истрајемо у политици отпора, коју смо водили до сада и по питању централизације БиХ и по питању отмице Косова, у року од неколико година сигурно ће наступити боља геополитичка клима, када ћемо моћи да реализујемо наше легитимне националне претензије, односно да на нов начин отворимо српско национално питање“, закључио је Анђелковић.

Срна