Андрија Терзић: Морамо се вратити правим вриједностима

ТРЕБИЊЕ I У организацији Туристичке организације Града Требиња синоћ је у нашем граду гостовао Ужичанин Андрија Терзић.

Пред публиком, највећим дјелом женском популацијом, причао је о своја два романа „Преко пута – истина“ и „Пливач“.

На самом почетку је посебно истакао да воли мјесто из кога потиче и долази и како каже, ако би га неко питао шта је асоцијација на Ужице, он би му одговорио да је то Требиње.

У својим романима које у Херцеговини никада прије није представљао, не бјежи од породице, породичних вриједности, љубави, домовине и кућног прага.

„Трудим се да тај живот који нам је негдје затурен и стављен у други план, вратим на почетак и на оно основно. Па кроз једну интересантну причу која је пријемчива млађој публици, покушавам да у овом данашњем времену вратим идеју о правим вриједностима. Али то није само идеја, то је мој пут којим се водим. Сва прича која је около је увијена, а испод је само чисто срце. Оно што када загребете на површини, показује да је испод само једна искрена љубав и враћање правим вриједностима“, прича Терзић за Радио Требиње и наводи да му је највећа вриједност то што је први пут када је написао књигу седам људи из његове улице први пут у животу и прочитало неку књигу.

„Kасније сам оборио неке рекорде које не можете званично да видите јер нисам издавао за неке куће које би ме промовисале. Није ми био интерес да чим уђете у књижару прво видите моју књигу. Али касније се прича раширила, добила популарност и многа признања. Ја ћу наравно ову прву књигу пренијети на платно. Ништа у мојим причама није далеко од обичне судбине сваког човјека. Живот пише романе и сви ми имамо неке интересантне приче“, додао је он.

На инстаграму и фејсбуку има много пратилаца међу којима највише оних који заиста га воле и поштују. Међутим често се могу прочитати и негативни коментари, поготово на оне цитате о љубави.

„Највише куде и ниподаштавају љубав они који немају љубави. А не знају да су највеће вође и најснажнији људи написали најљепше приче и пјесме о љубави.“

Први роман Андрије Терзића „Преко пута – истина“ промовисан је у више од 40 градова, у Србији, Њемачкој, Шведској… Чак и у Kини гдје му је понуђена и сарадња за кинеско-књижевно тржиште. А роман „Пливач“ је конкурисао за НИН-ову награду 2016. године. Оно што је најзначајније за њега, је да романи и даље живе и да се свакодневно читају, а да томе није допринио ни фејзбук ни инстаграм, већ само добре приче које су ушле у срца људи. Иако је момак са осјећајем за праве вриједности, у другом дијелу серије „Убице мог оца“ игра негативца.

„Kако Вук Kостић воли да каже, то је сигурно јер имам ту на изглед опасну њушку“, нашалио се Терзић и закључио разговор ријечима: Опет ћу доћи у Требиње.

Сунчица Пешић