Ангела Меркел угостила 20 најутицајнијих жена свијета

БЕРЛИН l Двадесет најутицајнијих жена свијета окупило се у Берлину на позив њемачке канцеларке Ангеле Меркел на састанку названом „Women 20“ који се организује у склопу њемачког предјседавања скупом 20 најмоћнијих земаља свијета Г20.

Иако је Меркелова као домаћица састанка засигурно најснажнија фигура овог окупљања, свјетла рефлектора ипак је преузела кћерка америчког предсједника Доналда Трампа, Иванка, која је у Берлину представљала Сједињене Америчке Државе. Баш попут праве звијезде, Иванку су фоторепортери пратили у стопу, од слијетања на аеродром до одласка у хотел и учешћа на састанку.

А она је већ при доласку у Берлин привукла пажњу с обзиром на то да је долетјела редовном линијом, а не приватним авионом, као и потезом да сама носи пртљаг до аутомобила.

Међу осталим учесницима састанка „Women 20“ истакла се и модним креацијама, баш као и холандска краљица Максима која је такође учествовала у „женским разговорима“.

Њемачки медији су ово окупљање уочи састанка Г20 који се за двије недјеље одржава у Хамбургу назвали „великим успјехом нежне дипломатије канцеларке Ангеле Меркел“, и својеврсном потврдом како жене заузимају високо и важно мјесто у политичком, али и пословном свијету, пише „Вечерњи лист“.

Овом пословном сегменту додатни печат дало је присуство шефице Међународног монетарног фонда Кристин Лагард, која се с Меркеловом састала и прије неколико недјеља у склопу састанка њемачке канцеларке и водећих људи свјетских финансијских институција.

Организацију оваквог скупа треба гледати и кроз призму односа ЕУ, посебно Њемачке, и САД, кроз који ће Ангела Меркел преко Иванке Трамп покушати да утиче на њеног оца.

Осим својом појавом, Иванка је и у свом говору привукла пажњу медија изјавивши како себе сматра феминисткињом.

„Вјерујем да сам феминисткиња, зато што се залажем за једнакост полова у свим сегментима. Овдје смо да о томе расправљамо и да покушамо да то објаснимо онима који мисле другачије“, казала је Иванка, додајући да је она „још на почетку“, те највише жели да слуша и учи, али и утиче на ставове свог оца Доналда Трампа који је често имао сексистичке изјаве, истиче Си-Ен-Ен.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел у свом је наступу нагласак ставила на важност жена у пословном свијету, казавши како још не може да објасни чињеницу да тек сваку десету компанију у Њемачкој покреће жена.

„Баш као што се ни ја нисам одлучила да покренем фирму, слично изгледа размишљају и друге жене. Управо зато потребни су овакви састанци. Требало би можда основати и посебан фонд којег би рецимо пуниле земље попут Њемачке, САД, Канаде или Холандије, а којим би управљала Свјетска банка. Он би по потреби био надопуњаван“, рекла је Ангела Меркел.

Блиц