Аранжман са ММФ-ом није угрожен, могућа одгода исплате

111

БАЊАЛУКА │ Исплата друге транше продуженог аранжмана са Међународним монетарним фондом може бити одгођена за два мјесеца ако се различити нивои бх. власти најкасније до средине јануара не усагласе у вези са 11 договорених претходних акција, сазнају „Независне“.

Како нам је појашњено, супротно изјавама, неиспуњавање услова неће довести до прекида продуженог аранжмана, већ само до одгоде исплате с обзиром на то да је том врстом аранжмана исплата новца условљена спровођењем договорених претходних акција.

Речено нам је да је основни проблем за честе неспоразуме са ММФ-ом то што су техничка питања изузетно политизована, па често доводе до блокада.

Сарајево жели акцизе на гориво јер желе изградити коридор 5Ц. Републици Српској то није приоритет јер они желе акцизе на алкохол како би уз помоћ Свјетске банке реформисали здравствени сектор у РС. Међутим, Мостар не жели акцизе на алкохол да не наштети херцеговачким винарима. Они би радије акцизе на сокове, али Сарајево и Тузла никако не желе пристати на то због јаке индустрије заслађених напитака. А ту сад имамо и проблем плавог дизела који жели Мирко Шаровић, министар вањске трговине и економских односа„, навео је наш саговорник.

Како нам је објашњено, ММФ је против плавог дизела, док у вези с осталим акцизама које се спомињу нема ништа против.

Једино што је са становишта аранжмана са ММФ-ом важно је акциза на гориво ради изградње аутопутева и мање повећање цијене лож-уља ради смањења злоупотреба овог енергента за погон моторних возила.

Други велики проблем који се стално јавља је, како нам је истакао саговорник, прилагођавање коефицијента за индиректне порезе у Управи за индиректно опорезивање БиХ, због којег је прошле седмице блокирано усвајање закона о акцизама.

Саговорник наводи да је проблем што они чланови Управног одбора чији би ентитет био на губитку због прилагођавања не желе да гласају или долазе на састанке и онда долази до тужби и финансијских губитака.

Како нам је речено, у 11 претходних услова, које до јануара треба усвојити, налази се повећање акциза на гориво за 15 фенинга ради финансирања изградње аутопутева, док су услови који се односе на буџете, барем начелно, договорени и сада их треба изгласати на сједницама парламената.

Савјет министара БиХ се, такође начелно, обавезао да ће ограничити нова запошљавања. РС је у обавези да до краја мјесеца кроз амандман измијени Закон о порезу на доходак, чиме би он био хармонизован са федералним законом, који је у складу са препорукама ММФ-а због стварања једнаких услова за пословање у оба ентитета.

У ФБиХ би требало да обаве процјену вриједности „БХ телекома“ и „Еронета“, која би била урађена од стране независног и сертификованог субјекта. Обавезе у банкарском сектору су такође, барем на начелном нивоу, договорене и сада их треба спровести у дјело кроз измјене ентитетских закона о банкама и Агенцији за осигурање депозита на нивоу БиХ.

Најважнија препорука ММФ-а у тој области је да ентитетске агенције имају више увида у рад сваке од њих у својим ентитетима и да на састанцима одбора могу присуствовати чланови из агенције другог ентитета без права гласа.

У дијелу који се односи на реформу администрације, ентитети планирају да заледе фонд плата, а уз консултацију са Свјетском банком би требало да средњорочно смање удио за плате, који сад чини 16 одсто бруто домаћег производа.

„ММФ инсистира на томе да се у наредне три године иде са постепеним прилагођавањима буџета том циљу. Засад је немогуће рећи хоће ли се потребан циљ остварити само кроз природни одлив административних радника. За дефинитиван став је потребна детаљна анализа и на томе ће домаће власти радити са Свјетском банком„, навео је наш саговорник.

ММФ је заинтересован и за то да се Инвестиционо развојна банка РС модернизује, како би новац био усмјерен у развојне пројекте и уклонио политички утицај на доношење одлука о кредитима.

Препоруке за кредит ММФ-а:

  • Повећање акциза на гориво
  • Усвајање одрживих буџета
  • Ограничавање запошљавања у администрацији
  • Замрзавање плата
  • Хармонизовање пореза на доходак
  • Независна процјена вриједности јавних компанија
  • Хармонизација закона у области банкарства

Дејан Шаиновић/Независне новине