Арапи вратили пилетину из БиХ

Босна и Херцеговина се налази на листи земаља из којих је Саудијска Арабија привремено забранила увоз меса перади, преноси Танјуг.

Саудијска Арабија је увела привремену забрану увоза меса стоке и перади из земаља, зона или подручја у којима је пријављена појава епидемијских болести које су пријетња по здравље људи и животиња или је пријављена хемијска или физичка контаминација која угрожава сигурност меса и месних прерађевина, јавља Фена.

Позивајући се на информацију из Спољнотрговинске коморе БиХ, агенција извјештава да се БиХ налази на листи земаља из којих је дозвољен увоз меса оваца и говеда, као и стоних јаја и термички обрађеног меса перади, али је забрањен увоз свјежег меса перади у Саудијску Арабију, према уредби о забрани.

Саудијска управа за храну и лијекове (СФДА), како је појашњено, може укинути овај привремени ембарго уколико нека од међународно признатих организација, попут ОИЕ, ФАО или СЗО потврди да је ризик под контролом и да не постоји разлог за даље одржавање забране. Забрана се укида, поготово, уколико се установи да су се земље које се налазе на листи ослободиле болести или контаминације, додаје се у информацији.

Танјуг