Атина: Пожар намјерно изазван?

Грчке власти саопштиле су да постоје „озбиљне индикације“ да је шумски пожар у близини Атине, у којем су страдале најмање 83 особе, намјерно изазван.

Агенција Ројтерс у међувремену оцјењује да је грчки план цивилне заштите био практично безвриједан када је пожар кренуо да гута све пред собом.

Како објашњава група експерата с геолошког факултета у Атини, безбједоносни стандарди били су веома ниски, а предвиђен број рута за излазак из мјеста у случају опасности, недопустиво је мали.

Замјеник министра за јавни ред и заштиту грађана Никос Тоскас рекао је да анализа сателитских снимака и инспекције на терену указују да је пожар, који је избио на више мјеста за кратко вријеме, највјероватније подметнут, пренио је АП.

Портпарол грчке владе Димитрис Цанакопулос рекао је да је премијер Алексис Ципрас дао инструкције за потпуну истрагу о пожарима, додаје грчка агенција АНА.

– Од овог тренутка, премијер је дао наређење да се брзо и пажљиво истраже сви докази и да ништа не буде остављено без одговора – рекао је Цанакопулос на конференцији за новинаре.

Док је истрага о узроцима пожара у току, свједоци, спасиоци и градоначелници сагласни су у једној ствари – није издато наређење за евакуацију. Али не слажу се око тога ко је требало да га упути.

– Црквена звона нису звонила, сирене нису биле укључене, нико нас није обавијестио – каже Фиби Ангелопулос, која је преживјела пожар.

Остаје непознато зашто власти нису наложиле евакуацију градића Мати, источно од Атине, који се у понедјељак увече претворио у смртоносну клопку за десетине људи.

Већина упознатих са ситуацијом каже да није било времена за координисану акцију.

Један Владин званичник рекао је да је брзина вјетра била 120 километара на час, а искусни ватрогасци кажу да је било једва 20 минута расположивог времена са евакуацију.

Умјесто организованог напуштања кућа, многи су се упутили ка својим колима, закрчивши узане улице. Људи су бјежали у свим правцима, а низови спаљених аутомобила говоре о агонији жртава.

Владини званичици кажу да је евакуација посао градоначелника, јер једино његова канцеларија може тако нешто да нареди.

Са тиме се слаже и регионална гувернерка Елени Цупра. Она, међутим, додаје да су брзина вјетра и нагла промјена његовог правца организовану евакуацију учинили готово немогућим задатком.

 

Елијас Псинакис, градоначелник округа Маратон, који покрива и Мати, међутим, каже да евакуација није била његова одговорност.

– То наређује ватрогасна бригада. У тако екстремним ситуацијама, нико други не може да издаје наређења – рекао је градоначелник Псинакис.

Евангелос Бурнос, градоначелник Рафине, одакле се ватра проширила на Мати, раније је изјавио да су ватрогасци викали „бјежите“, али то није било званично наређење за евакуацију.

Ватрогасци кажу да су њихове бригаде под надзором локалних власти, али да наређење за евакуацију издаје виши ниво власти.

Ројтерс наводи да План цивилне заштите, написан на 83 странице, налаже да су, уколико су двије општине захваћене ватром, регионалне власти надлежне да издају наређење за евакуацију.

РТРС