Аустрија тражи раднике, а ево како да се запослите ако сте из Србије

660244_austrija-profimedia02547490851000x0_f

БЕЧ │Аустијски Сервис за запошљавање (АМС) саопштио је почетком месеца која занимања су у тој земљи дефицитарна, што је привукло велику пажњу Срба који желе да оду из земље. Белма Цокић, повереник за интеграцију Срба у аустријско друшто при амбасади Аустрије у Београду каже за да за налажење посла у овој земљи морате да прођете неколико корака.

Вест о томе да Аустрија тражи 29.000 конобара, кувара и помоћника, а да је притом минималац већи од плате програмера у Србији заинтригирала је многе Србе који желе да зараде који динар више. Ипак, од посла вас дели неколико корака.

– Прво је неопходно пронаћи одговарајућег послодавца у Аустрији који жели да вас запосли. Данас се такви послови проналазе путем интернета, где постоји велики број сајтова са пословима у Аустрији, или преко личних контаката. Ипак, битно је нагласити да би требало да се фокусирате на занимања која су у тој земљи дефицитарна, јер то повећава вероватноћу да ћете добити дозволу за рад – објашњава Цокић.

Занимања на које би требало да се фокусирате, судећи по најнивијим подацима, јесу она из области угоститељства – конобари, кувари, помоћници у кухињи, чистачи и радници на паковању робе најтраженији су у Аустији. А будући да је од маја ове године минимална бруто зарада у хотелијерству и угоститељству 1.400 евра месечно, јасно је зашто се све више Срба интересује за запослење у овој земљи.

Виза није потребна, али да бисте зе запослили, морате да имате радну дозволу.

– Реч је о такозваној црвено-бело-црвеној карти или Рот-Wеисс-Рот-Карте, за коју кандидат аплицира у амбасади након што је већ пронашао послодавца. Затим се одређује на основу неколико критеријума да ли ћете добити ову дозволу, а један од критеријума је управо потреба за радном снагом. Зато, на пример, нема везе што познајете некога ко има фризерски салон и жели да вас запосли у Аустрији, ако њима нису потребни фризери већ их имају довољно у својој земљи – објашњава саговорница.

Познавање немачког језика није неопходно за добијање ове дозволе, али јесте велики плус. Критеријуми по којима се одређује ко добија црвено-бело-црвену карту су квалификације, радно искуство, познавање језика, старост и студије у Аустрији (за висококвалификована занимања).

Ова карта обједињује раду и боравишну дозволу, и траје 12 месеци. Након што добијете овај папир и послодавца, ствар је поприлично једноставна – можете да кренете да се пакујете.

Чувајте се превара

Из Аустријске амбасаде упозоравају да многи покушавају да зараде варајући Србе који хрле у Аустрију. Тако се по неким јатовима налазе огласи у којима се обећава прибављање аустријске радне дозволе након уплате „таксе за визу“ физичком лицу или фирму. Из ове амбасаде изричито саветују да се никакве „таксе“ не уплаћују, те да се уместо тога прво обратите амбасади.

Будући да је све већи број оних који у овој држави траже своје парче хлеба, Аустријска амбасада редовно организује семинаре информативног карактера о одласку у Аустрију, а о томе када се и где одржавају можете да се информишете на њиховој Фејсбук страници.
24 сата