Азербејџан, Грузија и Турска отворили најкраћу жељезничку везу Азија-Европа

Азербејџан, Грузија и Турска отвориле су данас нову жељезничку линију која их повезује и смањује вријеме превоза робе између Кине и Европе, уз заобилажење Русије.

Пруга дуга 826 километара иде од главног града Азербејџана Бакуа, преко грузијске престонице Тбилисија до мјеста Карс у Турској.

Линију су на церемонији у Бакуу отворили предсједници Азербејџана и Турске Илхам Алијев и Реџеп Тајип Ердоган и премијер Грузије Ђорђи Квирикашвили.

„Ради се о најкраћој и најпоузданијој вези између Азије и Европе“, рекао је на церемонији отварања у Алијату, предграђу Бакуа, предсједник Илхам Алијев.

Послије поласка из Кине возови прелазе Казахстан у централној Азији затим се трајектом пребацују преко Каспијског мора ка Бакуу прије него што стигну до западне Европе преко Грузије и Турске, умјесто да прелазе преко Русије.

„Отварање ове линије је важна етапа у саобраћајној интерконекцији дуж старог Пута свиле“, саопштила је ЕУ, наводећи стару мрежу комерцијалних траса између Азије и Европе.

Ова жељезничка веза чија изградња је коштала више од милијарду евра треба да обезбиједи почетни превоз од готово пет милиона тона робе годишње уз постепено достизање капацитета од 17 милиона тона годишње, и милион путника.

Бета