Azil nam traže i Iračani i Sirijci

20150309180938_293147
BANJALUKA/ SARAJEVO | Ukupno 45 stranaca tražilo je lani azil u BiH, od čega je odobreno 13 zahtjeva.
Od toga, kako su nam potvrdili iz Ministarstva bezbjednosti BiH, izbjeglički status kod nas dobilo je pet lica, dok je njih osam steklo zaštitu jer je utvrđeno da bi povratkom u svoju zemlju bili izloženi nepravdi.
Lepeza država čiji građani pokušavaju da pronađu utočište u BiH veoma je široka, pa su se, tako, na spisku pronašli Avganistan, Irak, Sirija, Sudan, Alžir, Jermenija, Bangladeš, Maroko, Somalija, te Centralnoafrička Republika.
„Stranci koji su u protekloj godini u BiH tražili međunarodnu zaštitu su bili i iz Egipta, Etiopije, Irana, Kameruna, Konga, Palestine, Srbije, Šri Lanke, Ukrajine, SAD“, potvrdio je Admir Malagić, portparol Ministarstva bezbjednosti BiH.
Po njegovim riječima, tražoci međunarodne zaštite u BiH imaju pravo na smještaj u specijalizovanu ustanovu za prihvat i smještaj tražilaca azila, ukoliko im je smještaj i potreban.
On je podsjetio da Ministarstvo bezbjednosti BiH, u svrhu prihvata i smještaja tražilaca međunarodne zaštite u BiH, raspolaže centrom za prihvat i smještaj tražilaca azila – Azilantski centar, koji se nalazi na području opštine Trnovo.
„Najčešći razlozi koje, u zahtjevu za azil u BiH, tražitelji navode, su kršenja ljudskih prava po osnovu rase, vjere, nacionalnosti, pripadnosti određenoj društvenoj skupini ili političkog mišljenja, te kršenja ljudskih prava u situacijama oružanog sukoba ili opšteg nasilja. To su još i ekonomski kao i drugi razlozi“, naveo je Malagić.
Oslonjajući se na podatke Ministarstva bezbjednosti BiH, može se zaključiti da bh. institucije nisu pretrpane zahtjevima za azil u BiH, jer nam je, kako saznajemo, od 2010. do prošle godine tek 277 osoba zatražilo međunarodnu zaštitu.
Prema podacima Granične policije (GP) BiH, tokom prošle godine evidentirana su 942 strana državljanina koja su samostalno napustila teritoriju BiH u roku ostavljenom za dobrovoljno napuštanje.
Kada je riječ o ekstradiciji iz BiH, Radiša Samardžija, načelnik Kabineta direktora GP BiH, rekao je Srni da je evidentirano 28 stranih državljana, koji su ekstradirani u devet zemalja.
Nezavisne novine