Беч предлаже да се захтјеви за азил предају изван ЕУ

БЕЧ │ Аустрија је изнијела приједлог према којем би азиланти убудуће требало да своје захтјеве предају изван ЕУ и само у изузетним случајевима би им било дозвољено да то учине на територији чланице европског блока, пишу данас аустријски медији.

Чланице ЕУ, које су подијељене по питању имиграције, постигле су у јуну сагласност да обрађују захтјеве за азил у камповима око Медитерана, укључујући Африку, те да ће подијелити одговорност за спашене мигранте.

Њемачка, Италија и Аустрија планирају да током седмице разговарају о томе како затворити Медитеранску руту којим више хиљада миграната стиже из Африке у Европу.

Према писању аустријског магазина „Профил“, у документу аустријског Министарства унутрашњих послова позива се на успостављање новог „заштитног система“ према којем ниједан захтјев за азил не може бити поднијет на европској територији.

Лист истиче да је Аустрија изнијела овај приједлог на састанку званичника ЕУ на нивоу цивилних службеника. Није прецизирано када је састанак одржан.

„Само у Центрима за регистрацију изван европског блока људи којима је неопходна заштита могу бити пробрани и касније пребачени у чланице ЕУ“, пише „Профил“.

Магазин истиче да Аустрија, такође, позива да се азил одобри само онима који поштују „вриједности ЕУ, њена основна права и слободе“.

План за успостављање Центара за регистрацију у Африци прије двије године предложио је мађарски премијер Виктор Орбан који је тада на наишао оштре критике због евентуалног кршења права оних који буду покушали да пређу Средоземно море и дођу у ЕУ.

Срна