Београд: Постављен „Српски зид плача“

БЕОГРАД I Испред зграде Народне скупштине Србије у Београду постављен је „Српски зид плача-Сребреница 1992“, пано са фотографијама српских жртава страдалих на подручју Сребренице током рата у БиХ.

Предсједник Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији, Симо Спасић, рекао је да је овај „Зид плача“ постављен да би се српским државницима, ЕУ и цијелој међународној заједници показало да су Срби прве жртве у Сребреници 1992. године.

„Ми не желимо да сметамо породицама убијених муслимана из Сребренице 1995. године, али смо здушно против организација које се богате користећи трагедију и једних и других жртава“, рекао је Спасић.

Он је напоменуо да су међународна заједница, а поготово Хашки трибунал, били неправедни према српским жртвама које су игнорисане. Најавио је да ће „Зид плача“ у част српским сребреничким жртвама дуго бити испред Скупштине Србије у Београду, те нагласио да породице жртава из Сребренице које су јуче биле у Београду и донијеле фотографије за „Зид плача“ само траже правду.

„Они траже правду. Гарантујем животом, да се нису десила убиства Срба на Петровдан, на православни Божић и Васкрс 1992. и 1993. године и да није било Братунца, Кравице, Сребренице, не би се десио злочин над муслиманима 1995. године. Саосећам са породицама свих недужних жртава које су убијане“, рекао је Спасић.

„Српски зид плача-Сребреница 1992“ постављен је у организацији Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице, који су се и на овај начин солидарисали са свим српским жртвама.

РТРС