Београд-Приштина: Размјена територије или становништва?

Са Приштином је тешко доћи до договора, закључио је званични Београд, јер су албански лидери искључили сваку могућност разграничења, укључујући чак и размјену Сјевера за Прешевску долину. Какав споразум је онда уопште могуће постићи са Приштином, упитао је директор Канцеларије за Космет, Марко Ђурић? Ако Албанци не желе ништа дати, онда неће ништа ни добити, рекао је.

Упркос „моменту слагања“ Тачија и Вучића у Аустрији, иницијативи од стране европског комесара да се двојцу да простора јер су близу договора, подршци САД… све је пропало када су Албанци одбили чак и размјену, коју Београд тешко да би икада и понудио. Разговарати са Тачијем је бесмислено, каже анлитичар Неџмедин Спахиу, јер чак и када би једном у толико времена говорио истину, Харадинај и остали би намијерно срушили договор, само да би му контрирали.

– Он стално лаже, на том је изградио каријеру. Не можете озбиљно схватати нешто што он каже – истиче Спахиу.

Ако нема разграничења, нема ни договора. Директор Канцеларије за Космет, Марко Ђурић изјавио је да се приштински представници једноставно утркују ко ће заузети оштрији став према могућности постизања споразума.

– Наставите да сањате да ћете добити све, а не дати ништа и да ћете натјерати Србе да вас признају. Можда мислите да ће нека васионска сила доћи и натјерати нас – каже Ђурић.

С обзиром на то да је Европски комеса, Јоханес Хан данас, и поред свега, саопштио да је постигнут напредак, али да неће о детаљима. У мору контрадикторних изјава, више никоме ништа није јасно.

– Ово је све представа за јавност, осим ако се не воде неки други разговори испод провшине – сматра аналитичар Драгомир Анђелковић.

Док Анђелковић сматра да би Албанци истог момента прихватили размјену, што би било сулудо од Србије да понуди, Спахиу ипак наводи проблем Газивода. Од језера које је на сјеверу Космета, пола Косова добија питку воду а цијело Косово струју.

– Газиводе значе живот за Косово и оне не смију прећи у другу државу – категоричан је Спахиу.

  1. септембра је нови састанак Вучића и Тачија у Бриселу, након којег ће ствари можда бити јасније. Дан касније, Вучић иде на Космет одакле ће се обратити нацији.

Танјуг