Beograd: Svi hoće u komunalce

bg-komunalna-polic_620x0BEOGRAD | Hiljade nezaposlenih mladića i devojaka čekaju da se raspiše konkurs za 800 mesta u komunalnoj policiji. Pre četiri godine, na jedno mesto konkurisalo je čak 12 kandidata
Ukoliko i ove godine bude odnos 12:1, na vrata gradske uprave pokucaće armija od gotovo 10.000 devojaka i mladića. Interesantno, na prethodnom konkursu, pripadnice lepšeg pola bile su zainteresovanije za ovaj posao od muškaraca.
U beogradskoj komunalnoj policiji još ne znaju kada će biti raspisan konkurs. Kako kažu, trenutno se radi na izmeni postojećeg zakona i čim promene verifikuje republički parlament, treba očekivati i konkurs.
Kandidati koji zadovolje izuzetno oštre kriterijume dobijaju siguran posao, krivično-pravnu zaštitu i velika radna ovlašćenja. Komunalni red u prestonici trenutno kontroliše 320 policajaca, što je nedovoljno, s obzirom na to da je odlukom Skupštine grada predviđeno da na 5.000 građana dođe po jedan komunalni policajac.
Koliko je ovo atraktivan poziv, u vremenima velike nezaposlenosti i nesigurnih plata, govori i činjenica da je velikom broju prijavljenih, jedan od aduta i fakultetska diploma, iako se traži najviše srednja stručna sprema, četvrtog stepena.
SREDNjA ŠKOLA I DA NISU OSUĐIVANI
Da bi civilnu garderobu zamenili plavim uniformama, kandidati moraju da su punoletni državljani Republike Srbije. Na osnovu prethodnog konkursa, budući „plavci“ moraju biti zdravstveno sposobni, sa završenom srednjom stručnom spremom i da nisu osuđivani za krivična dela. Kao poseban uslov navodi se da moraju da imaju psihofizičke sposobnosti, dokazane lekarskim uverenjem.
TROMESEČNI KURS ZA 149 MILIONA
Mladići i devojke koji budu izabrani, upućuju se na tromesečno stručno osposobljavanje. Za ovu priliku iz gradskog budžeta izdvojeno je 149 miliona dinara.
Priprema, upoznavanje sa pravilnicima i zakonima, obavljaće se najverovatnije na tri lokacije: u opciji su Centar za osnovnu policijsku obuku Sremska Kamenica, Nastavni centar MUP u Kuli ili Kriminalističko-policijska akademija u Zemunu.
Večernje novosti