Берлин упозорава на напето безбједносно стање на сјеверу КиМ

Њемачко Министарство спољних послова издало је упозорење својим држављанима да се приликом путовања на сјевер Косова информишу о безбједносној ситуацији.

У упозорењу се подсјећа да је 16. јануара убијен познати српски политичар на Косову и Метохији Оливер Ивановић у сјеверној Косовској Митровици, пренијели су београдски медији.

„На сјеверу Косова /општине Зубин Поток, Лепосавић, Звечан и сјеверна Косовска Митровица/ ситуација остаје напета“, наводи се у саопштењу које је 24. јануара објављено на сајту МИП Њемачке.

Иако насиље, како се додаје, по правилу није усмјерено према странцима, не може се искључити могућност изолованих безбједносно инцидената који ограничавају општу слободу кретања.

У саопштењу се наводи да се због тога путницима савјетује да се прије путовања на сјевер Космета информишу о ситуацији, да пажљиво припреме пут, да у то укључе локалне житеље, односно да ако индивидуално путују, буду у пратњи познавалаца локалних прилика, као и да избјегавају већа окупљања људи.

„У свим другим дијеловима Косова ситуација је у начелу мирна и стабилна“, констатује се у саопштењу и додаје да се ситуација смирила након што је опозиција у првој половини 2016. године изводила дијелом насилне протестне акције против владе, али се упозорава да потенцијал за такве протесте и даље постоји.

Стога се препоручује, наведено је у упозорењу, да се у свим дијеловима Косова избјегавају окупљања људи и да се о безбједносној ситуацији путници на лицу мјеста информишу преко локалних медија.

Амерички Стејт департмент издао је упозорење на тероризам на Косову шест дана прије убиства Оливера Ивановића, док је њемачко упозорење објављено након убиства Ивановића.

СРНА