Беванда: До краја седмице стижу паре

765-430-61bac3bb65620a158357d87584a53cbb

 

САРАЈЕВО │ Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда најавио је да би прва транша од 154,1 милион КМ од Међународног монетарног фонда /ММФ/ требало да буде реализована до краја седмице.

Беванда је навео да је за то потребно одобрење Извршног одбора ММФ-а, који засједа данас, те да нема разлога да одговор не буде позитиван.

„Министарство финансија и трезора БиХ припремило је све техничке детаље и предузело активности у сарадњи са Централном банком БиХ како би одмах била уплаћена прва транша. То ће бити учињено у већ уобичајеном омјеру, трећина за Републику Српску, односно 51,4 милиона, а двије трећине за ФБиХ или 102,7 милиона КМ“, рекао је Беванда за „Глас Српске“.

Када је ријеч о реализовању договореног и усаглашеног у писму намјере ММФ-у, Беванда очекује да ће током наредне посјете делегације ММФ-а у фокусу бити припрема буџета за наредну годину.

„Институције БиХ и ове године имају на располагању 750 милиона КМ с јединственог рачуна, а 950 милиона за функционисање, уз обавезу планирања средстава за отплату спољног дуга“, рекао је Беванда.

Он је оцијенио неутемељеним коментаре да је новац потребан за крпљење буџетских рупа, а не за реформе, додавши да међународне институције, попут ММФ-а, одобравају финансијска средства за тачно утврђене пројекте.

Говорећи о повећавању акциза након што је Савјет министара БиХ измијенио приједлог Управног одбора Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ, Беванда је поновио да неусвајање измјена и допуна Закона о акцизама као и два пратећа закона могу направити проблем с ММФ-ом и другим финансијским институцијама, првенствено са Европском банком за обнову и развој /ЕБРД/.

„Пријетње посланика да неће гласати за измјене могу нас увести у непотребне авантуре. Треба одлучити хладне главе у интересу свих нас“, рекао је Беванда.

Он вјерује да ће апликација БиХ за чланство у Европској унији 20. септембра добити зелено свјетло.

Агенције