БИА доставила око 200 регистара доказа о Харадинајевим злочинима

БЕОГРАД │ На сљедеће рочиште лидеру Алијансе за будућност Косова Рамушу Харадинају пред француским судом надлежни органи Србије требало би да пошаљу стручњаке да образложе достављена документа о злочинима за које се он терети, сматра предсједник Координационог тијела за југ Србије, патолог Зоран Станковић.

Станковић у изјави за Спутњик истиче да очекује да Харадинај одговара за оно што је починио и да се у судском поступку утврди шта се дешавало на простору КиМ у том периоду, јер је то нешто што стално жели када се ради о насиљу над невинима и насиљу које је противно међународном хуманитарном праву. Он, међутим, додаје да не може да наслути шта ће се десити 2. марта за када је заказано слљедеће рочиште Харадинају, као и да не зна која су документа из Србије просљеђена Француској.

„Али очекујем да држава буде присутна тамо када се буде одлучивало, да прикаже јавности Француске документа која би оправдала оно због чега се Харадинај тражи. Ако се говори из Београда бојим се да утисак није такав као када се говори на лицу мјеста“, напомиње Станковић, који је својевремено био предсједник Комитета за прикупљање података о повредама међународног хуманитарног права.

Он подсјећа да је грађу коју су прикупили оперативни надлежни државни органи бивши министар правде, покојни Владан Батић предао Хашком трибуналу и да је тим поводом и боравио у суду.

„Комитет је почео да прикупља грађу чим су започели сукоби на КиМ и да је доставља надлежним органима и Трибуналу у Хагу. У тој грађи су веома детаљно описани сви ти догађаји. БИА је предала велики број регистара са том документацијом надлежним међународним институцијама и Хашком трибуналу. Било је преко 200 регистара са детаљно обрађеном документацијом која говори о повредама међународног хуманитарног права и страдању људи на том простору од руку јединица којима је командовао Харадинај“, наводи Станковић.

Према његовим ријечима, о тежини тих злочина свједочи и примјер двије Албанке из породице Кољови у Сувој Реци које су убијене на веома бруталан начин крајем августа 1998. године. Код њих су, прецизира он, регистроване тешке и обимне повреде на мекоткивним структурама, као и знаци силовања код једне особе, а жртве су након тога погођене пројектилима испаљеним из близине и остављене на раскрсници код Суве Реке.

„То је било нешто што је сасвим доказиво, виде се и снимци. Обдукцију тих тијела је радио судски медицинар из Приштине Мухарем Рама. Он је свједок, потписао је обдукционе записе и све се то може видјети и анализирати, а и он је у Приштини тако да може да посвједочи“, истиче Станковић.

На питање да ли би се одазвао на позив да сведочи пред Специјалним судом за злочине ОВК, Станковић каже да је у обавези да се одазове на позиве било ког суда, а суд би на основу својих питања установио да ли је оно што он има да каже релевантно за истражне поступке којима ће се бавити тај суд.

Спутњик