BiH donira municiju Iraku

20150308092709_292863SARAJEVO | BiH će donirati Vladi Iraka više od 500 tona municije, čime će dati doprinos u borbi protiv terorističke organizacije „Islamska država“, izjavio je ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić.
Biće donirano 15 miliona metaka kalibra 7,9 milimetara i 400.000 metaka kalibra 14,5 milimetara, koji su višak.
Odluku o donaciji municije usaglasilo je Predsjedništvo BiH na zahtjev SAD, koje su tražile da se BiH priključi koaliciji za borbu protiv „Islamske države“.
Osmić je za „Dnevni avaz“ rekao da će Ministarstvo odbrane, nakon pozitivne odluke Predsjedništva BiH da municija bude donirana Iraku, kontaktirati Ambasadu SAD u Sarajevu da bi dobilo pomoć za distribuciju.
On je naveo da BiH u ovom trenutku ima još 16.000 tona viškova naoružanja, koje dugo stoji u magacinu i postaje, na neki način, nestabilno, opasno za čuvanje i BiH se tih viškova mora riješiti.
„Predsjedništvo BiH ranije je donijelo odluku da se BiH mora riješiti viška naoružanja do 2020. godine, jer ono postaje opasno. Stalno pregledamo magacine i odvajamo nesigurnu municiju i uništavamo je, jer je to velika opasnost za građane i pripadnike Oružanih snaga BiH„, rekao je Osmić.
Srna