БиХ има софтвер за шпијунирање Вајбера?

vajber

САРАЈЕВО/БАЊА ЛУКА I Након што је истрага о покушају набавке шпијунског софтвера у Хрватској прерасла у обавјештајни скандал у сусједној земљи, поново су у фокусу наводи „Викиликса“ да БиХ посједује савремену опрему за контролу комуникација, помоћу које је могуће „провалити“ чак и у апликације попут Вајбера, Скајпа и Вотсапа!

Према подацима које су објавили поједини хрватски медији, Обавјештајно-безбједносна агенција Хрватске (СОА) намјеравала је да од италијанске компаније „Хакинг тим“ купи информатички систем који омогућује потпуно праћење свих комуникација, те надзор и озвучење особа и просторија, а такве ресурсе у региону, наводно, посједују само БиХ и Србија.

„У овом тренутку хрватске обавјештајне службе нису у могућности да надзиру комуникацију путем Вајбера, Вотсапа или Скајпа, али могу да дођу до жељених података у сарадњи са пријатељским обавјештајним службама. Софтвер који омогућује прислушкивање ових платформи у окружењу посједују обавјештајне службе Србије и БиХ“, тврде за хрватске медије извори из тамошњих безбједносних структура.

Из Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ нису жељели да коментаришу те наводе, нити су одговорили на наш допис упућен директору Осману Мехмедагићу о могућности да посједују софтвер италијанске компаније „Хакинг тим“, што руши овдашње митове о Вајберу, који код конспирацији склоних политичара и бизнисмена у Републици Српској и ФБиХ слови за једину опцију апсолутно безбједну од шпијунирања.

Тестна верзија

Међутим, на сајту „Викиликса“ објављена је електронска пошта између Масимилијана Лупија, представника поменуте италијанске компаније, и извјесног Дарија Селимагића, представника фирме „Алфатек груп“ са сједиштем у Загребу, преко које су продавани шпијунски софтвери и опрема. У преписци Лупи се интересовао „какви су утисци Граничне полиције БиХ о тестној верзији“ која им је дата. Селимагић му је затим одговорио да су „потенцијални купци веома задовољни“, али да је спорна цијена.

„Сада планирамо да систем понудимо ОБА. Највећи проблем је ситуација у БиХ у погледу буџета, али константно радимо са њима и водимо рачуна о овом потенцијалном тржишту“, наводи се у једној од порука у које је Пресс имао увид.

Строге процедуре

Стручњак за безбједност, професор Драгомир Kесеровић, за Пресс је објаснио да није сигуран да ли бх. агенције имају ову опрему, али сматра да такав систем највјероватније постоји унутар БиХ.

„Детаљи који се јавно објављују, а речени су тајно, у затвореним круговима и током повјерљивих разговора, показују да се све комуникације у БиХ надзиру. Међутим, ми не можемо рећи да Босна и Херцеговина има тај систем, али можемо да кажемо да он вјероватно постоји у БиХ. Стране службе и међународне обавјештајне снаге које су биле овђе почеле су да увозе такву технику за своје потребе. У почетку су вршили надзор само фиксне, касније мобилне телефоније, а сада и свих могућих других комуникација. Несумњиво постоје техничка средства у БиХ којима се то надзире“, рекао је наш саговорник.

Kесеровић сматра да је у питању „моћан систем“ који је прескуп за буџет Републике Српске, а вјероватно и за БиХ.

„Да би се професионална техника легално набавила, процедуре су изузетно строге. Сви који имају ексклузитивитет да управљају обавјештајно-безбједносним сектором нису вољни да то препусте било коме и било када“, закључио је Kесеровић.

Откривен идентитет чак седам агената!

Хаковани мејлови компаније од које је хрватска СОА намјеравала да купи софтвер за прислушкивање открили су низ врло повјерљивих података, те су на „Викиликсу“ процуриле информације о функционисању ове хрватске службе, као и имена и презимена седам тајних агената, објавио је јуче „Јутарњи лист“. У дописима су изнесени и осјетљиви подаци о буџету СОА и приоритетним пројектима, а објављени су и подаци од виталне важности за националну безбједност Хрватске.
Пресс