БиХ: Криминал и корупација расту

sarajevo parlament

САРАЈЕВО │ Повећан број дјела организованог криминала, корупције, мита и присутан проблем тероризма у БиХ у 2015. години само су неке од ставки из извјештаја Министарства безбједности БиХ, који ће се у сриједу наћи пред посланицима у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Штета настала кривичним дјелима из области криминала готово се удвостручила у односу на 2014. годину, а све полицијске агенције у БиХ у 2015. регистровале су 1.238 кривичних дјела из области привреде и безбједности платног промета.

Међу најбројнијим дјелима су злоупотреба овлаштења, обмана при добијању кредита, превара у привредном пословању, пореска утаја, проневјера у служби и недозвољена трговина.

Снимљени токови новца одређених криминалних група показују да се новац и имовина, који су присвојени кривичним дјелима из те области криминала, углавном легализују куповином некретнина. У порасту је и број кривичних дјела мита и злоупотребе положаја и овлаштења.

У 2015. години регистровано је 277 таквих дјела, а годину раније 268. Извјештај упућује да је процијењена материјална штета по буџете БиХ обухваћена извјештајима СИПА и УИО БиХ по кривичним дјелима из области привредног криминала у 2015. години износила 86.092.386 КМ, што је знатно повећање у односу на претходну годину када је штета износила 43.760.316 КМ.

БиХ, истиче се, дијели позицију многих земаља, суочена је са многобројним ризицима, а у 2015. години и конкретним терористичким нападима.

СИПА је у прошлој години поднијела 20 извјештаја против 31 познатог лица и једног НН лица због постојања основа сумње да су почињена кривична дјела тероризма и кривична дјела која се могу довести у везу са тероризмом.

И током прошле године најекспонираније радикално-екстремистичке групације биле су оне које окупљају радикалне припаднике „селефијске заједнице у БиХ“.

Те групе своје дјеловање настављају изван оквира званичне ИЗ БиХ у параџематима. Према подацима ОБА БиХ, на подручју Сирије и Ирака крајем 2015. године боравила су 134 лица из БиХ, међу које убрајамо и стране држављане бх. поријекла.

Међу тим лицима су биле и 52 жене и око 70 дјеце. Само у току 2015. године на ратишта Сирије и Ирака отишла су 22 лица, 20 лица је погинуло, а у протеклој години ниједно се није вратило у БиХ. На ратиштима досад је погинуло укупно 49 лица.

У БиХ се вратило 46 држављана БиХ, а у Европску унију и подручје Балкана 11 лица која се доводе у везу са БиХ.

Наглашен је и изостанак међусобне координације и комуникације међу полицијским тијелима у БиХ и сигурносним агенцијама, те непроцесуирање неких случајева ратних злочина, и ризик од злоупотребе безвизног режима.
Независне новине