БиХ на карти подручја на којима ће се проширити зика вирус

3521B09D00000578-0-The_risk_of_Zika_is_still_highest_in_Spain_Italy_Greece_Turkey_a-a-28_1465576477734

ЖЕНЕВА │ Свјетска здравствена организација недавно је најавила како ће се вирус зике до љета проширити на Европу, уврстивши БиХ међу земље умјереног ризика од заразе. Шведски стручњаци су објавили карту подручја у Европи која би зика вирус могао досегнути већ ово љето. Израдили су и карту европских подручја на којима ће се зика проширити.

Плодно подручје за размножавање вируса бит ће управо јужно подручје Европе, јер ће високе температуре повећати број комараца који носе вирус. Током љета и годишњих одмора више људи путује у подручја Америке захваћена вирусом зика па ће се тако повећати ризик ширења на Стари континент, процјењују стручњаци.

Италија, Грчка, Турска, Шпанија те дијелови Русије око Kраснодара су регије у којима ће се врло вјероватно зика проширити, у периоду од јуна до аугуста. Стопа ширења вируса бит ће врло висока и у појединим дијеловима Француске, Мађарске, Њемачке, Бугарске, Словачке, Словеније, Србије и Хрватске. Ипак, у тим је подручјима ризик нешто нижи, објаснили су научници. Присустност аедес аегyпти популације комараца, топла клима и флуктуација људи чине југ Европе плодним подручјем за развој зика вируса. Знанственици претпостављају да европске врсте комарца аедес аегyпти имају исти потенцијал за ширење вируса као и њихови сродници из Јужне Америке.

Трећина еуропских земаља има умјерен ризик, а у ту групу спадају Италија, Малта, Француска, Хрватска, Израел, Шпанија, Монако, Сан Марино, Турска, Швицарска, Грчка, Бугарска, Румунија, Словенија, Грузија, Албанија, БиХ те Црна Гора.

Тридесет и шест земаља или 66 посто, има низак или врло низак ризик јер немају популацију аедес аегyпти комараца због климе која није погодна за њихово размножавање и преживљавање.

Досад је у Европи од зике обољело 400 људи, но локално ширење вируса није забиљежено. Сви обољели добили су вирус на путовањима у погођене земље Јужне Америке.

Већина зарађених нема симптома, док поједини пацијенти имају благе симптоме болести који укључују осип, температуру те главобољу. Научници предвиђају да болест неће изазвати веће здравствене компликације, но потврђена је веза између зике и деформације новорођенчади код којих долази до микроцефалије. Ради се о стању гђе је глава бебе неразвијена, а дијете се суочава с проблемима у развоју.

Н1