BiH nema najjeftiniju struju u regionu

336972_1
BANJALUKA | Hitno su na najave o poskupljenju električne energije u Republici Srpskoj reagovali samo penzioneri. A sve je izvjesnije da će do toga i doći. Hidro i termoelktrane mahom upućuju Regulatornoj komisiji za energetiku zahtjeve za izmjene cijena.

Iz Elektroprivrede ove zahtjeve pravdaju navodnom činjenicom da je struja u Bosni i Hercegovini najjeftinija u regionu. Da li je baš tako?

Hidroelektrane na Drini probile su led i prve uputile zahtjev za povećanje cijene električne energije Regulatornoj komisiji za energetiku. Sličan korak planiraju napravti i ostali proizvođači.

„Uprava Elektrokrajine će razmotriti mogućnost upućivanja zahtjeva Regulatornoj komisiji i ukoliko ocijeni da postoji potreba za povećanjem cijene, takav zahtjev će biti i upućen“, rekao je portparol Elektrokrajine Predrag Klincov.

To što cijena električne energije nije rasla od 2010. godine i što građane uvjeravaju da će poskupljenje biti neznatno, Mitru Maksimoviću, penzioneru iz Banjaluke, ne znači ništa. On i ovako krpi kraj s krajem. Njegova penzija iznosi 137 eura, a račun za struju 35.

„Da nije sina, nastradao bih kad bih ja sa svojom penzijom dao 67 maraka za struju, pa za smeće, pa za vodu, za telefon gdje bih onda stigao“, rekao je penzioner Mitar Maksimović.

Uvjeravanja da BiH ima najnižu cijenu struje u regionu, te da će tako i nakon poskupljenja ostati, demantuju podaci Eurostata.

07a0366759653896d2466de0380b446d

N1