„БиХ нема право на Суд и Тужилаштво“

374196_1
БАЊАЛУКА │ Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да БиХ нема право на Суд и Тужилаштво, те да Српска никада не смије да им да додатну снагу, иако данас, нажалост, неки то чине.

Додик је нагласио да је прича о Суду и Тужилаштву БиХ наметнута у оквиру једне стратегије међународне заједнице која је дошла у БиХ да имплементира Дејтонски споразум јачајући улогу високог представника и проводећи план унитаризације и централизације БиХ.

„Истовремено док то раде, нама говоре да они то не чине, и ми би наивно требали у то да вјерујемо, а, када узмемо у обзир све оно што су до сада урадили, видимо да су то политике централизације БиХ и да нема готово ниједне активности странаца које би ишла на афирмацију децентрализованог модела или афирмацију провођења Дејтона који је у суштини децентрализација“, истакао је предсједник Српске.

Он је додао да, као предсједник Српске и лидер највеће политичке партије у Српској – СНСД-а, нема тај луксуз да на БиХ гледа другачије већ као на страну која не доноси ништа добро Републици Српској.

„Док год имате ситуацију да тај суд и тужилаштво изузму предмет против Насера Орића из бијељинског тужилаштва, заледе га седам-осам година, ништа не раде на томе, па онда видео-запис у коме Атиф Дудаковић наређује да све што је српско буде спаљено и убијено и не буде процесуиран, наравно да ће се постављати питање да ли сте ви за БиХ у којој нема ничега што је српско. Ако нисте, ви сте одмах, према њиховим критеријумима, лош момак. Ја волим да будем лош момак за њих“, истакао је Додик за требињску Херцег телевизију.

На питање да ли је оптужница против лидера СББ-а БиХ Фахрудина Радончића монтирани политички процес или је у БиХ заживјела правна држава, предсједник Српске је нагласио да БиХ по дефиницији није правна држава, те да она по Уставу, односно Дејтонском мировном споразуму, нема право на судове и тужилаштва и да се не би требало навикавати на то.

Додик је подсјетио да је правосуђе у искључивој надлежности ентитета и, према томе, БиХ не може никада бити правна држава и није ни предвиђена да то буде.

„И Суд и Тужилаштво су институције које су инсталисане само да би се прогањали Срби, а понекад се тек приведе и неко друге нације да би се касније рекло да је то било без основа, као што ћете виђети и у случају Фахрудина Радончића, само да би се замаглила та прича да су Срби у 90 одсто случајева предмет прогона у тим институцијама“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, БиХ има карикатуре од Суда и Тужилаштва, који су политички мотивисани и злоупотријебљени у сваком процесу, па вјероватно и у овом против Радончића.

„Политичка димензија онога што раде везана је за моћ међународне заједнице која се путем Суда и Тужилаштва обрачунава и са политички неподобним људима и са људима који у неком процесу нису били политички ангажовани на идејама које они договарају, а најмање се обрачунавају са оним што јесте стварни криминал“, истакао је Додик.

Он је оцијенио да је могуће да је и ово један политички договор да се скрене пажња на моћ Суда и Тужилаштва, па се приведе Фахрудин Радончић, подигне једна потпуно несувисла оптужница у којој се наводи да је он спречавао извршење правде на неким тривијалним питањима, а ођедном нестане сва она прича о убиствима и другим тешким кривичним ђелима.

„На крају тог судског процеса виђећете ослобођеног Радончића и његовог сарадника Бакира Даутбашића и онда ће ови причати како Суд и Тужилаштво нема селекцију, а у суштини је порука сасвим јасна“, оцијенио је Додик.

Говорећи о коалицији СДА и СББ-а, те тврдњама да никада није била јача упркос хапшењу Радончића, Додик је рекао да су ту коалицију направили странци и да њена судбина не зависи од лидера те двије партије.

„Странци су направили ту коалицију и странци то и држе. Кад су је правили нису ни питали лидере него су рекли да морају. Сада када би они из неког разлога то и развалили, ови им кажу да не смију ни да дирну“, рекао је Додик.
БНТВ