БиХ пред дубоком политичком кризом?

765-574-e8b9c287cb1f45fd639fae69adad1e7d

САРАЈЕВО/БАЊАЛУКА │ Све затегнутији односи између Републике Српске и ФБиХ, изазвани објављивањем одлуке о јединственом програму обраде података пописа у БиХ, пријете да прерасту у дубоку политичку кризу, будући да ниједна од страна не жели да одустане од својих ставова, па ће с тим у вези ускоро бити заказана и посебна сједница Народне скупштине Републике Српске.

У овом тренутку потпуно је неизвјесно шта ће се на крају десити с комплетним процесом пописа становништва у БиХ и уопштено валидношћу објаве резултата, односно какве ће мјере предузети Република Српска.

Подсјећамо, за Српску је одлука директора Агенције за статистику БиХ Велимира Јукића неприхватљива из разлога што ће око 196.000 спорних пописница бити третирано као резидентни становници.

Да ситуација није нимало безазлена говоре и спекулације о могућности напуштање институција БиХ од стране српских представника, али ову је могућност јуче демантовао Младен Иванић, српски члан Предсједништва БиХ.

„Ја и даље чекам да чујем шта је приједлог мојих колега, али и врхова СДА и ХЏ-а, да се из овог стања изађе. Вријеме истиче, а ако ускоро не буде приједлога ми ћемо морати донијети одређене мјере. Које – видјећемо“, поручио је Иванић.

Лука Петровић, генерални секретар СНСД-а, потврдио је да ће ускоро бити заказана и посебна сједница НС Републике Српске, на којој ће бити разматрано ово питање и бити донесене одређене одлуке.

„СНСД задњих година константно указује на једностраност у доношењу одлука у Савјету министара, на које из Савеза за промјене не реагују, или реагују тек након СНСД-а. С тим у вези ми се спремамо за посебну сједницу“, рекао је Петровић.

Александра Пандуревић, члан Предсједништва СДС-а, најавила је и СДС-ову апелацију Уставном суду БиХ за оцјену уставности Јукићеве одлуке.

„Од ХДЗ-а очекујемо да смијени Јукића, а на крају закон допушта и могућност Заводу за статистику Републике Српске да објави своје податке“, каже она.

Ништа од овога, сада је већ очигледно, не погађа превише челнике СДА и ХДЗ-а, који сматрају да више нема могућности за преправљање одлуке.

Шефик Џаферовић, потпредсједник СДА и члан Колегијума Представничког вијећа Парламента БиХ, каже да је једини исправан начин „наставак рада на попису и поштовање одлука државних институција, што значи и Агенције за статистику“.

„Све друго је непримјерено уплитање и непоштовање државних институција. Ако хоће да се поштује Дејтон, онда мора да се поштују и државне институције и њихове одлуке. Све друго је антидејтонско дјеловање“, рекао је Џаферовић, посебно наглашавајући да је Агенција донијела одлуку у складу са законом, стандардима Еуростата и препорукама међународног мониторинг тима.

Борјана Кришто, члан Колегијума Представничког вијећа и замјеник предсједника ХДЗ-а, такође истиче да је Јукић донио одлуку на „темељу закона и овлашћења“.

„Знам да је учинио све да до одлуке дође консензусом, а сада не видим како се то може промијенити јер немамо могућности да мијењамо“, казала је она, одбацивши могућност да Јукић буде смијењен.

Чубриловић: Једнострану одлуку ставити ван снаге

Једнострана одлука о јединственом програму обраде података пописа мора да буде стављена ван снаге, казао је Недељко Чубриловић, предсједник НС Републике Српске, током јучерашњег састанка са Радмилом Чичковић, директором Републичког завода за статистику.

Чубриловић је истакао „да је недопустиво то што је Јукић донио једнострану одлуку која методолошки не узима у обзир сва питања из пописнице“, наглашавајући да је тиме довео у питање тачност и релевантност резултата пописа.

Он је оцијенио да је значајно да се добију тачни подаци о броју резидентних становника због планирања економског, привредног и социјалног развоја, а значајно је и са становишта европских интеграција.

Независне новине