БиХ смањује број војника и војних локација

056302

 

 

„Питање власништва је нешто друго. Министрица је рекла да број перспективних локација неће бити исти. Шта ће бити с имовином која ће временом постати неперспективна? Неће се РС одрећи своје имовине, она ће припасти или локалним заједницама, ентитетима, неважно, суштина је да је питање имовине у законодавству БиХ потпуно јасно дефинисано – то је имовина РС која неспорно може бити стављена на располагање ОС БиХ за њихове потребе. Јасан став РС“, рекао је Бојић.

Борјана Кришто, члан исте комисије, је мишљења да ће се за књижење војне имовине наћи рјешење уважавајући право да свако има свој политички став.

Подсјетимо, Преглед одбране блокиран је још 2009. године, а седам година послије требало би да буде и коначно усвојен. План је био да се то деси до краја новембра ове године, како је тражило и предвидјело Предсједништво БиХ.

Претпоставке за то створене су недавним договором Предсједништва, које је дало смјернице за наставак и завршетак овог документа, важног за напредак земље ка чланству у НАТО.

Преглед одбране формално би требало да обезбиједи механизме повећања ефикасности Оружаних снага БиХ, за шта је делегација НАТО-а већ извјесно вријеме посебно заинтересована.

У склопу модернизације ОС БиХ у наредних 10 година требало би да буде купљено неколико хеликоптера, као и моторних возила, попут комбија за превоз хране, људи и средстава.

 

Ништа спорно у билбордима

 

Када је ријеч о НАТО кампањи за промоцију уласка БиХ у овај савез, при чему се на промотивним билбордима налазе и обиљежја Министарства одбране БиХ, министарка Марина Пендеш у томе не види ништа спорно.

Подсјетила је да постоји више докумената и закона у БиХ у којима је дефинисано да су евроатлантске интеграције главни спољнополитички циљ БиХ.

Независне новине