БиХ усклађује накнаде са стандардима Европске уније: Стижу акцизе и на струју

БАЊАЛУKА, САРАЈЕВО, БРИСЕЛ  │ Босна и Херцеговина би до краја године у складу са директивама ЕУ требало да уведе акцизе на електричну енергију, потврђено је „Независним“ из више извора.

Kако нам је речено, у припреми је нови закон о акцизама, чији би приједлог требало да буде усвојен до краја јуна ове године, након чега ће се кренути у израду правилника, кроз који ће најкасније до краја године бити дефинисана висина акцизе на електричну енергију за домаћинства и за пословне субјекте.

Kако нам је речено, разматра се опција да акцизе на струју за домаћинства буду нула, док се још не говори колико би акцизе износиле за правна лица и привреду, али коначна одлука још није донесена.

Наиме, директива 2003/96/ЕЦ од 27. октобра 2003. године прописује да минимална акциза за електричну енергију за пословна и правна лица износи пола евра по мегавату и евро за домаћинства, односно за непословну примјену. Kако нам је објашњено, поменута директива даје могућност да стопа акциза на електричну енергију може износити нула, под одређеним условима. У пракси, међутим, у већини европских земаља позитивне акцизе на струју постоје и крећу се у износу од једног до сто евра по мегават-часу.

Неколико земаља има нулту стопу на основу члана 15 поменуте директиве, у којем је прописано да се ђелимично или потпуно укидање акцизе може привремено провести онда када земља треба да досегне одређене еколошке стандарде у производњи и потрошњи електричне енергије.

Друге, пак, земље су увеле нулту стопу акциза на струју јер су тај трошак пребациле на порез на додану вриједност.

Директива, међутим, према поменутом члану 15 „активно охрабрује“ земље чланице да се примијени позитивна акцизна стопа на електричну енергију.

С обзиром на то да се електрична енергија сматра еколошки прихватљивијом од „прљавих“ извора енергије, појашњено нам је да ЕУ одобрава увођење нижих стопа акциза за електричне локомотиве, трамваје и тролејбусе и сличне апликације у којима постоји алтернатива, како би се грађане и привредне субјекте подстакло да примијене еколошки прихватљивија рјешења.

У Управном одбору Управе за индиректно опорезивање БиХ нам је речено да тренутно не постоји ниједан приједлог за измјену прописа који дефинишу акцизе, те да се обратимо УИО која се, како нам је речено, бави свим прописима ЕУ кад су у питању акцизе на електричну енергију.

У Министарству финансија РС истичу да они не разматрају могућност увођења акциза на електричну енергију, док нам из Министарства финансија ФБиХ јуче није стигао одговор.

 

Наш извор, међутим, истиче да је већ одржано неколико састанака и радних група на којима су стручњаци из Хрватске, Словеније и Аустрије помагали нашим органима при изради новог закона у којем ће бити и дио који се односи на увођење акциза на електричну енергију.

„Наш тренутни закон није усклађен са директивама ЕУ и зато смо кренули с припремом израде новог“, речено нам је.

Појашњења ради, Србија је у априлу 2015. године увела акцизе на електричну енергију, а цијена струје за домаћинства је тада порасла за отприлике 15 одсто.

Независне новине