Билећа: Мирисала цицвара уз сир, пршут, мед и ракију

 

vlcsnap-2016-06-18-20h45m25s113

БИЛЕЋА | Мириси херцеговачког сира и пршута, опојна арома вина и ракије. Мед на сваком углу. Мамила је слика са билећког сајма бројне посјетиоце да дегустирају најбоље домаће производе. Нашло се мјеста и за ручну радиност – предмете од дрвета и камена. У шаренилу боја и мириса по нешто за свачији укус.

“Огромно је интересовање за херцеговачки мед. Могу слободно да кажем да је он један од најбољих. 300 врста љековитих биљака од којих надоминантнија биљка кадуља. Многе су земље свијета за то заинтересоване јер ми љековито биље имамо стварно неприкосновено”, рекао је пчелар Дарко Папић.

Очекује се око 10 хиљада посјетилаца. Цијене су сајамске, а излагачи из регона.

“У овој манифестацији учествује преко 100 излагача не само из Републике Српске, већ из регије, Црне Горе и Србије, значајно је то увезивање са свим осталим партнерима у овим областима”, рекао је министар економских односа и регионалне сарадње Златан Kлокић.

У оквиру сајма већ чувена билећка цицваријада. Пуцкета ватрица испод глинених лонаца. У сваком од њих огледа се по неко лијепо лице. Цицвара је у Херцеговини највећа част – толико је добра кажу, да се само за зетове припрема.

“Хахаха, е тако би рекли. Е каже сад ће пунице ударити по каци. Сад ће зетови да дођу да кувају цицвару”, каже Новка Тркља.

И Фочаци су стигли на мегдан у цицваријади. А са својим рецептом дошли су и Kрајишници. Херцеговачки специјалитет нису пробали, али су увјерени да ће цицвара из Босне освојити Билећу.

“Вашу нисмо пробали, не знамо. Знамо да иде јако пуно масноће, да је то је ли главно оно нешто што треба да буде, а код нас то није случај. Ми радимо то са мало млијека, мало воде и сиром и кајмаком”, прича Бранислава Врањеш и Kозарске Дубице.

“Имамо тајни састојак, али то вам нећемо одати. То само у Фочи расте та биљка што се ставља у цицвару, нигдје друго”, рекао је члан Рафтинг клуба “Хигхландер” из Фоче.

На сајму су се појавили и кожари, опанчари, ковачи. Било је ту занимања која у модерном свијету већ изумиру – али их Херцеговци љубоморно чувају и његују.

АТВ