Билећа окупила најпознатије маратонце

БИЛЕЋА I Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић данас је у Билећи отворила први полумаратон „Билећа 2017“, који је окупио око 300 такмичара земаља региона, поручујући да ће Влада Републике Српске и убудуће бити подршка ове и сличних манифестација које се организују у том херцеговачком граду.

„Ово је, осим Бањалуке, једини полумаратон који се организује у Републици Српској. Посебно ми је драго што је то овај херцеговачки град који је изњедрио велика спортска имена међу којима је и наша златна одбојкашица Тијана Бошковић“, рекла је Давидовићева и пожељела Билећи срећу и даљи успјех како у спорту тако и у сваком другом домену.

Давидовићева је истакла да о значају полумаратона говори чињеница да се одржава под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Она је истакла да је, с обзиром да је ријеч о првом полумаратону, очекивала много мањи број учесника и аматере, али да је изненађена познатим именима маратонаца који учествују, међу којима је и Оливера Јефтић.

Давидовићева је изразила жељу да овај полумаратон израсте у традиционални, те учесницима пожељела срећу, али да и као туристи долазе у Билећу, град који има своје природне љепоте.

Давидовићева је општини Билећа и Завичајном клубу „Освит“ честитала на идеји да организује овакав полумаратон који је на високом нивоу.

Стаза је изузетно атрактивна, јер се једним дијелом трчи из обалу Билећког језера.

Прилично је равна и без много успона. Учесници трче два круга од по 10.500 метара и то центром града, затим периферијом и обалом језера.

Начелник општине Билећа Миљан Алексић је указао на велики значај који има полумаратон за ову локалну заједницу, те истакао да су учесницима обезбиједили све неопходне услове да би манифестација протекла у најбољем реду.

„Број учесника и позната имена маратонаца, учесника олимпијада, европских и свјетских првенстава, довољно говоре о квалитету трке“, каже Алексић и додаје да да су посебно поносни на свог суграђанина Љубу Тркљу, једног од најпознатијих маратонаца Српске који је претрчао више од 40 маратона и полумаратона широм Европе.

Он је изразио наду да ће полумаратон значајно допринијети развоју и промоцији туризма и привреде у Билећи.

Велику помоћ при организацији пружио је Завичајни клуб „Освит“ из Билеће, чији предсједник Миодраг Хрњез каже да је било задовољство и срећа радити на припреми за ову манифестацију, јер до сада су само велики градови имали полумаратоне.

Он је истакао да су посебно задовољни што је организација полумаратона наишла на позитивну реакцију код становништва, те што ће овдашња омладина да трчи заједно са најпознатијим маратонцима региона.

„Билећки полумаратон је једини у свијету који има своју химну. Ту химну су створила два млада момка, Стефан Денда и Стефан Самарџић. Доста тога новог смо увели у односу на полумаратоне који се организују у свијету“,каже Хрњез.

СРНА