Bilećke oskarovce vratiti u zavičaj

Srn2015-3-23_1026881_0BILEĆA | Zavičajni klub /ZK/ „Osvit“ iz Bileće planira da uz pomoć šire društvene zajednice pokrene internacionalnu reviju filma pod nazivom „Dani bilećkih oskarovaca“ da bi poznata glumačka imena, među kojima su Karl Malden i Dušan Vukotić, čiji su korijeni iz ove hercegovačke opštine „vratili “ u svoj grad.
Predsjednik „Osvita“ Miodrag Hrnjez-LJumo otvrdio je Srni da će u čast filmskih velikana otvoriti i „Sobu bilećkih oskarovaca“.
„Sve iskrene želje se ostvaruju, a članovi Zavičajnog kluba `Osvit` Bileća ne gube nadu da će ideja biti realizovana u ovom malom, ali znamenitom hercegovačkim gradu“, kaže Hrnjez.
Na dan rođenja bilećkog oskarovca Karla Maldena, čiji su korijeni od bilećkih Sekulovića, Zavičajni klub „Osvit“ juče je u Domu kulture „Jevto Dedijer“ u Bileći organizovao prikazivanje filma „Na dokovima Njujorka“.
Maestralna gluma u ovom filmu Karlu Maldenu je donijela nominaciju za „Oskara“ za najbolju sporednu mušku ulogu.
O životu Karla Maldena /Mladena Đorđa Sekulovića/ govorila je glumica amaterskog pozorišta Zavičajnog kluba „Osvit“ Dragana Miskin.
Zavičajni klub „Osvit“ pruža veliku podršku i kulturnom stvaralaštvu mladih umjetnika u Bileći, pa je povodom Svjetskog dana poezije – 21. marta i početka proljeća, već četvrtu godinu upriličio program pod nazivom „Mladi pjesnici budućnosti vjesnici“.
U programu, koji je održan tokom vikenda, u Domu kulture „Jevto Dedijer“ u Bileći, uz poruku „Volite da volite“ učestvovalo je desetak bilećkih osnovaca i srednjoškolaca koji su kazivali svoje stihove i podsjetili sve na snagu, važnost i ljepotu pjesničke riječi.
U muzičkom dijelu programa učestvovali su Nikola Bjelica i Slobodan Janjić.
Zavičajni klub „Osvit“ planira da štampa i zbirku pjesama svih učesnika manifestacije „Mladi pjesnici budućnosti vjesnici“, kao još jedan vid podsticaja kreativnog stvaralaštva mladih Bilećana.
Srna