Бивши генерал Стипетић: Хрватска војска заповиједала ХВО-у у Орашју

b_161105085

Некадашњи генерал Хрватске војске Петар Стипетић потврдио је да су јединице ХВО-а у Орашју током рата биле подређене Хрватској војсци. Генерал Стипетић био је заповједник Источне Славоније.

„Било је некаквих прича да се дешавају некакве ствари, али рат је рат. Посао сада раде истражни органи. Нека открију и виде шта се дешавало, нека се утврди ко је то радио, нека се утврди одговорност свих у заповједном ланцу. Ја сам за то да ниједан злочин не остане нерасвијетљен“, казао је Стипетић, преноси Ал џазира.

Претходно је у изјави хрватским медијима пуковник Хрватске војске Винко Штефанек рекао да је лично заповиједао ХВО-у на подручју Орашја и Посавине.

Тврди да је током рата командна линија била једна. Негирао је да су се на подручју Орашја десили ратни злочини. Каже, међутим, да је било неких ексцеса.

Што се тиче ухапшеног генерала ХВО-а Ђуре Матузовића, којег Тужилаштво БиХ сумњичи за злочине над Србима, Штефанек тврди да Матузовић никада није починио злочине.

Сам никада није ништа радио без дозволе и одобрења и штитио је интересе Хрвата у Орашју, каже Штефанек те додаје да је Матузовић изнимно поштен и добар човјек.

Матузовићев адвокат Алмин Даутбеговић рекао је за Ал џазиру да Штефанекова изјава поткрепљује тврдње одбране да је хрватска војска командовала у Орашју.

„Штефанек је на моје изненађење хрватској јавности јасно и гласно казао да је он био заповједник подручја у својству хрватског официра и да мој брањеник, генерал Матузовић, никад није имао врховну заповједну моћ и одговорност. Штефанек је потврдио све моје раније наводе и уклонио сваку сумњу како су се ствари на овом простору у датом времену дешавале“, рекао је Даутбеговић.

Раније у суботу, адвокати ухапшених припадника ХВО- из Орашја уложили су жалбу Суду БиХ на одлуку о одређивању једномјесечног притвора. Тврде како опасност од бјекства није реална, преноси Аљазеера.

Суд БиХ донио је одлуку о притвору десетерице ухапшених због опасности од бјекства, јер имају пасоше БиХ и Хрватске, као и због могућег утјецаја на свједоке.

Министар бранитеља Хрватске изјавио је како ће институције те државе тражити од Суда БиХ да се ухапшеним припадницима ХВО-а омогући одбрана са слободе.

Десетерицу припадника ХВО-а Тужилаштво БиХ сумњичи за ратни злочин над већим бројем жртава српске националности с подручја Орашја, од априла 1992. до јула 1993. године.

Klix.ba

Фото: Вечерњи лист