БОРБА РУСА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ: Украдено треба конфисковати

РУКОВОДИЛАЦ истражног комитета Руске Федерације Александар Бистрикин предложио је да парламент опет стави на дневни ред доношење закона који би омогућио да се конфискује имовина стечена узимањем мита. Бистрикин сматра да се Путинов пети по реду Национални план борбе против корупције може остварити ако се донесу допунске мере које не би дозволиле да корумпирани руководиоци стичу богатство на име своје ближе или даље родбине.

Минулих месеци у Русији је ухапшено више губернатора, њихових заменика као и председника република које су у саставу РФ. Сада већ бивши председник Удмуртије Александар Соловљов је одличан пример како руководиоци „дистрибуишу“ државну новац на рачуне фирми чији су власници њихови блиски рођаци. Млађа ћерка Соловљова је била заменик министра транспорта Удмиртије, старија ћерка је основала више компанија за градњу и одржавање путева, а и зетови су такође постали власници фирми. Због тога се породица Соловљова за кратко време обогатила.

Бистрикин каже да корумпирани руководиоци, често, кад примете да су под лупом истражних органа брзо пребаце имовину на родбину и блиске људе. И онда, кад се покрене кривични поступак, тај руководилац испада – сиромах! Због таквих трикова Бистрикин предлаже да се промени кривични закон тако што би се блокирала на 30 дана имовина и рачуни у банкама не само оптуженог, него и његове блиске родбине.

Велики је број финансијских махинација у војноиндустријском комплексу који ради на реализацији државног програма прављења војне технике. Бистрикин тврди да се такође краде државни новац намењен за разне набавке за војску.

Све то руши углед и поверење руководилаца разних рангова, па се у Русији све чешће у народу може чути реченица: Не краду само они који не могу.

УМОР ОД ПОЛИТИКЕ

ДА су се грађани Русије заситили и уморили од политике и политичара, потврђује и најновије истраживање Левада центра урађено у априлу ове године. Чак 52 посто њих је изјавило да нису спремни да више учествују у политици, а 28 их посто је у недоумици. Осим тога 60 посто испитаника је казало да избегавају било какав контакт са влашћу.

Новости